Rođendanska torta u Banskim dvorima za akademika Tadijanovića

Predsjednik Vlade Ivo Sanader priredio je danas primanje u hrvatskoj Vladi u čast najvećeg hrvatskog pjesnika, akademika Dragutina Tadijanovića, a u prigodi njegovog 100. rođendana, kojeg će proslaviti sutra, 4. studenoga.

ZAGREB, 3. studenoga 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader priredio je danas primanje u hrvatskoj Vladi u čast najvećeg hrvatskog pjesnika, akademika Dragutina Tadijanovića, a u prigodi njegovog 100. rođendana, kojeg će proslaviti sutra, 4. studenoga.

"U svoje ime i u ime hrvatske Vlade, dragi Tadija, čestitam ti sutrašnji rođendan", rekao je predsjednik Vlade Ivo Sanader akademiku Dragutinu Tadijanoviću.

U svečarskoj atmosferi i uz rođendansku tortu, premijer je zahvalio Tadijanoviću na njegovu pjesništvu, s kojim je, kako je kazao, "obogatio hrvatsku poeziju, ali i naše živote". Naglasio je i kako je Tadijanović autor jednostavnih, ali sjajnih stihova.

Slavljenik, pjesnik Tadijanović, zahvalio je premijeru Sanaderu na današnjem susretu.

Tadijanović je podsjetio kako je dr. Sanader o njemu i austrijskom pjesniku Georgu Traklu napisao esej, te na njemački preveo Tadijanovićevu pjesmu "Na grobu Georga Trakla".

Također mu se zahvalio što je na njemački preveo esej i spomenutu pjesmu, kazavši da je "tako i Sanader uključen u njegovu literaturu".

Tadijanović se prisjetio i prijašnjih zajedničkih susreta, a jedan od njih je bio 1995. na proslavi njegovoga 90. rođendana. Na toj je proslavi popularniTadija u šali pozvao dr. Sanadera u Odbor za doček 100. rođendana, što je Sanader sa zadovoljstvom prihvatio.

Razdragani pjesnik Tadijanović na kraju je kazao kako su svi osim njega znali da će "doživjeti stotu".

Za 100. rođendan predsjednik Vlade Sanader darovao je bardu hrvatskog pjesništva ulje na platnu akademskog slikara Tihomira Lončara na temu "Ljeto u vrtu".

Primanju su bili nazočni potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar kulture Božo Biškupić.



Pisane vijesti