Hrvatska Vlada zadovoljna reakcijom Svjetske banke

Premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker zadovoljni su što je iz vrha Svjetske banke stigla reakcija kojom se relativizira ocjena o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj, po kojoj Hrvatska zauzima 118. mjesto od 155 zemalja.

ČAKOVEC, 15. rujna 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker zadovoljni su što je iz vrha Svjetske banke stigla reakcija kojom se relativizira ocjena o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj, po kojoj Hrvatska zauzima 118. mjesto od 155 zemalja.

Zadovoljan sam što je Svjetska banka, odnosno njen potpredsjednik za Europu i srednju Aziju Shigeo Katsu reagirao i priznao da u ocjenu uvjeta poslovanja u Hrvatskoj nije uključeno sve što je Vlada učinila u protekle dvije godine, izjavio je premijer Sanader na sjednici Vlade u Čakovcu.

Premijer je na ocjenu Banke reagirao jučer upozoravajući da u izvješću nije uneseno sve što je napravljeno, kao npr. osnivanje One stop shop, reforme u pravosuđu itd.

Time nisam htio pokazivati mišiće, izuzetno cijenimo Svjetsku banku, ali štitit ćemo dostojanstvo Hrvatske i ono što nije primjereno i točno treba demantirati, kazao je premijer naglasivši da Vlada ima iznimno dobre odnose i suradnju s Uredom Svjetske banke u Zagrebu i s vodstvom Banke.

Ministar Šuker naglašava kako se očekuje da se u vezi s ocjenama, početkom sljedećeg tjedna, kod predstavljanja PAL zajma očituje i Ured Banke u Zagrebu.

Ured je, kaže, u lipnju uputio nekoliko dopisa u kojima je isticao da ono što se navodi u izvješću nije točno.

Šuker također napominje kako bi se nakon tog izvješća "koje je loše sročeno", o tome što su govorili, trebali zamisliti ljudi koje je intervjuirao tim iz Svjetske banke.

Istaknuo je da su se jučer u Washingtonu dogodile dvije velike stvari za Vladu - Odbor Svjetske banke prihvatio je PAL zajam (u iznosu 150 milijuna dolara), a Odbor izvršnih direktora MMF-a prvi pregled stand by aranžmana i pohvalno se izrazio o reformama koje provodi Hrvatska.

PAL zajam, pojasnio je, nosi niz strukturnih reformi koje su na tragu onoga što je Vlada govorila od prvog dana, a posljedica Vladinih strukturnih reformi su dobri makroekonomski pokazatelji.

Potvrde odbora Svjetske banke te MMF-a najbolja su potvrda kako Vlada radi i provodi strukturne reforme, ističe Šuker.



Pisane vijesti