Vlada i umirovljenici usuglasili se o povratu duga, umirovljenici protiv stare formule za usklađivanje mirovina

Nakon višednevnih pregovora, Vlada i predstavnici umirovljenika usuglasili su se danas oko ustroja investicijskog fonda za povrat duga, a Vlada je, unatoč protivljenju umirovljenika, uputila u saborsku proceduru izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima bi se vratila stara formula za usklađivanje mirovina s rastom plaća.

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Nakon višednevnih pregovora, Vlada i predstavnici umirovljenika usuglasili su se danas oko ustroja investicijskog fonda za povrat duga, a Vlada je, unatoč protivljenju umirovljenika, uputila u saborsku proceduru izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima bi se vratila stara formula za usklađivanje mirovina s rastom plaća.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec izjavio je nakon pregovora da je sadašnja formula usklađivanja mirovina s rastom plaća neodrživa, zbog dugoročnih obveza i situacije u proračunu.

Povratak na staru, tzv. švicarsku formulu, koja podrazumijeva usklađivanje mirovina dva puta godišnje s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života jamčit će veći rast mirovina, tvrdi Polančec.

"To nije udar na umirovljenički džep jer trenutačno stara formula jamči veći rast mirovina od sadašnje formule usklađivanja", rekao je Polančec novinarima.

Najavio je da će se stara formula početi primjenjivati od veljače 2006. godine, što znači da će pri redovitom usklađivanju mirovina u rujnu biti primijenjena još važeća formula.

Saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja izjavio je da su sve umirovljeničke udruge protiv promjene formule.

"Vrlo sam nesretan zbog političkog pritiska oko pitanja indeksacije mirovina i vezivanja te problematike s pitanjem obeštećenja umirovljenika, iako te dvije stvari nisu vezane", izjavio je Hrelja koji nije želio prejudicirati odluku stranke o daljnjoj potpori Vladi.

Dodao je kako umirovljenici drže da je stara formula socijalno pravičnija, jer je izraz solidarnosti između radnika i umirovljenika.

Zbog Vladine odluke o promjeni formule, u drugi su plan pali završni pregovori o investicijskom fondu za obeštećenje oko 423.000 umirovljenika kojima treba biti vraćen dug od 13,8 milijardi kuna.

Vlada je zajamčila da će umirovljenicima koji se odluče za duži rok isplate dug biti u cijelosti isplaćen bez obzira na poslovanje investicijskog fonda.

"Odlučili smo osnovati fond posebnog karaktera koji će funkcionirati kao investicijski, a Vlada će osigurati njegovo sukcesivno punjenje vrijednosnim papirima, dionicama i nekretninama tako da svi umirovljenici budu sigurni da će primiti svoj novac", rekao je Polančec.

Fond će početi s radom u zakonskom roku do 5. kolovoza. Iz Fonda će u određenom roku obavijestiti svakog umirovljenika o visini duga i zatražiti da se opredijele hoće li isplatu polovice duga u roku dvije godine ili cijelog iznosa u roku osam godina, u koje ulaze dvije godine počeka i šest godina isplate.

Polančec očekuje da će se velika većina umirovljenika opredijeliti za ubrzanu isplatu kroz četiri rate tijekom 2006. i 2007. godine, s tim da bi prva isplata bila između 1. travnja i 30. lipnja iduće godine.

Oni koji se odluče za cijeli iznos duga primat će jednogodišnje uplate svake godine u zadnjem kvartalu kroz šest godina. Prvu će ratu primiti krajem 2007. godine.

"Vjerujem da smo pronašli metodu kojom će umirovljenici biti zadovoljni jer je osnivanje fonda jedini mogući način obeštećenja, prema Zakonu o povratu duga kojim se izvršava odluka Ustavnog suda iz 1998. godine, ocijenio je Polančec.



Pisane vijesti