Predsjednik Vlade govorio na Diplomatskoj akademiji u Pekingu

Odnosi Hrvatske i Kine su vrlo dobri i u njima nema otvorenih pitanja, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader studentima Diplomatske akademije u Pekingu.

PEKING, 27. svibnja 2005. (Hina) - Odnosi Hrvatske i Kine su vrlo dobri i u njima nema otvorenih pitanja, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader studentima Diplomatske akademije u Pekingu.

Sanader je rekao da je Kina podržala suverenitet Hrvatske i u vrijeme kad je jedan dio njezinoga teritorija bio pod srpskom okupacijom, kao što i Hrvatska podržava politiku "jedne Kine", što je sve, kako je rekao, temelj prijateljskih odnosa dviju zemalja.

U sažetom izlaganju Sanader je studentima, budućim kineskim diplomatima, iznio glavne crte hrvatske i europske povijesti, opisao sadašnje stanje i postignuća u stabilizaciji i razvoju zemlje od stjecanja nezavisnosti i Domovinskog rata. Govorio je i o vanjskoj politici i međunarodnom položaju Hrvatske i njezinu statusu kandidata za članstvo u EU.

Sanader je rekao da je u razgovoru s kineskim premijerom postignuta suglasnost o potrebi jačanja Ujedinjenih naroda i uloge svjetske organizacije u međunarodnim poslovima, ali i o tome da ne treba žuriti s reformama UN-a.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Japan postane stalni član Vijeća sigurnosti, Sanader je rekao da se s premijerom Wenom suglasio u tome da Vijeće sigurnosti treba proširiti, ali da i za to treba naći održivo rješenje te da ne treba žuriti.

Za kinesku službenu politiku i javnost mjesto Japana u Vijeću sigurnosti je sporno.

Sanader je rekao da je Hrvatska fokusirana na odnos EU prema tom pitanju te da u zemljama članicama EU kao i kandidatima nema još jedinstvenog stajališta o proširenju Vijeća sigurnosti.



Pisane vijesti