Ministar Kalmeta: Situacija sa zapaljenim brodom stabilna

ZAGREB, 7. veljače 2008. (Hina) - Ministar mora i prometa Božidar Kalmeta izvjestio je danas da je situacija s turskim brodom koji se jučer zapalio na otvorenom moru ispred Istre stabilna i puno bolja nego jučer.

Kalmeta je, na početku sjednice Vlade, objasnio da se, otkad je nesreća dojavljena, postupalo po planu za takve slučajeve.

Izvjestio je da je uz unesrećeni brod cijelu noć bilo pet remorkera koji su pazili da ne bi došlo do pucanja čelika i istjecanja mazuta.

Turski brodar za pomoć je angažirao nizozemsku tvrtku Schmidt, a brod je okrenut krmom u vjetar, kako bi gasitelji mogli početi sa sanacijom.

Iz broda sada ide bijeli dim, on je uzet u tegalj i pod kontrolom je, a brodovlasnik i Centar za spašavanje dogovorit će lokaciju, u Hrvatskoj, Italiji ili negdje drugdje, na koju će brod biti otegljen, izvjestio je Kalmeta.

Premijer Sanader podsjetio je pak, na niz mjera kojima je Vlada u protekle četiri godine štitila okoliš. Opća politika prema okolišu jedan je od razloga zbog kojega je američko sveučilište Yale Hrvatsku po očuvanom okolišu stavilo na 20. mjesto liste od 149 zemalja, ustvrdio je Sanader.



Pisane vijesti