Predsjednik Vlade u Zürichu: Naš cilj ostaje 2009.

ZUERICH, 7. veljače 2008. (Hina) - Hrvatski je cilj završiti pregovore s EU u prvoj polovici 2009. godine i od tog cilja Hrvatska ne odstupa, rekao je u Zuerichu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Hrvatski je cilj završiti pregovore u prvoj polovici 2009. kako bi još ovaj saziv Europskog parlamenta mogao ispuniti zadaću koju je sam sebi zadao, a to je potvrditi ugovor s Hrvatskom još u ovom sazivu", rekao je Ivo Sanader nakon predavanja u organizaciji Europa instituta na Sveučilištu u Zuerichu.

Premijer tvrdi da oko toga ne treba postojati skepticizam ili nepovjerenje, jer je Vlada odlučna da već ove godine provede sve reforme koje se traže.

"Nema nikakvog razloga za zabrinutost, jer je Vlada odlučna u provođenju svih mjera koje nas približavaju Uniji".

Sanader je kazao kako postoji i rješenje oko ZERP-a, "uz malo dobre volje" i da uskoro očekuje da će se odazvati Italija, Slovenija i Europska komisija za zajednički sastanak s Hrvatskom.

Sanader je održao predavanje o europskim perspektivama Hrvatske i ponovio da su dva najvažnija cilja ulazak u NATO i EU. Premijer je rekao da je zbog izbora i formiranja nove vlade došlo do manjeg zastoja, ali da je "2008. godina presudna za mene i moju Vladu".

Komentirajući dolazak europskih parlamentaraca u Hrvatsku Sanader je

kazao da je bila "lijepa glazba za njegove uši i za hrvatske građane da i oni žele da potvrde ugovor s Hrvatskom za vrijeme ovog saziva Parlamenta, do lipnja 2009. godine. Mi smo spremni za sve reforme, ali i drugi trebaju odraditi svoj dio posla".

Sanader je kazao da je najvažnije provesti reformu pravosuđa i javne uprave i efikasno se boriti protiv korupcije. "Nismo u Europi izolirani od tih problema, imaju ih i drugi, a već i do sada smo dosta učinili", dodao je hrvatski premijer.



Pisane vijesti