GSV: Vlada i poslodavci poduprli novi proračun, sindikalci protiv

ZAGREB, 21. veljače 2008. (Hina) - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) podržalo je danas većinom glasova prijedlog državnog proračuna za 2008. jer su predstavnici Vlade i poslodavaca glasali za njega, dok su sindikalci bili protiv.

Sindikati iz javnog, a posebice gospodarskog sektora zabrinuti su što se u proračunu za 2008., ali i u projekciji do 2010. godine, ne vide porezna rasterećenja pa će Hrvatska teško postići konkurentnost na globalnom tržištu, obrazložio je sindikalno stajalište Stjepan Kolarić.

Sindikalci su nezadovoljni većim rastom proračuna od rasta BDP-a, te predviđenom inflacijom od 5,2 posto za ovu godinu, a kritizirali su i neučinkovitost strukturnih reformi, posebice javne uprave i pravosuđa.

Smatramo da će takav trend rasta inflacije plaćati radnici, a ne vidimo ni projekciju da će minimalna plaća biti neoporezivi dio plaće, što će se negativno odraziti na gospodarski sektor, kazao je Kolarić.

Podsjetio je da, za razliku od javnog sektora gdje su plaće ove godine veće za šest posto, nema naznaka da će plaće u gospodarskom sektoru pratiti rast inflacije, pa je u tom slučaju "u pitanju socijalni mir, jer će sindikati morati osluškivati zahtjeve svog članstva".

Predstavnici poslodavaca poduprli su proračun iako, po riječima Ivice Mudrinića, "nisu oduševljeni razinom poreznog opterećenja".

No, svjesni smo da ne možemo promijeniti potrošače proračuna preko noći već treba raditi na procesu restrukturiranja brojnih sektora kako bi u narednom razdoblju došlo do smanjenja državne potrošnje, kazao je Mudrinić.

Po njegovu je mišljenju potrebno i moguće povećati plaće u javnom sektoru, ali pod uvjetom da se strukturnim promjenama poveća efikasnost i ulaže u stručnjake, umjesto da među kadrom vlada negativna selekcija.

"Sada je od svih visoko obrazovanih građana Hrvatske čak 26 posto u inozemstvu, a mi moramo stvoriti uvjete u kojima će se stručnost dobro plaćati", napomenuo je.

Dogovoreno da će Vlada i poslodavci uskoro održati sastanak na temu strukturnih promjena.

Ministar financija Ivan Šuker rekao je da jedino strukturne reforme mogu dovesti do rasterećenja gospodarstva, povećanja standarda zaposlenih u državnim i javnim službama, te umirovljenika.

Proračun za 2008. nazvao je "proračunom za konkurentnost hrvatskog gospodarstva", s obzirom na poticajna sredstva za razvoj gopodarstva i poljoprivrede te predviđene strukturne reforme.

Osvrnuo se i na kritike izdvajanja za zdravstvo, tvrdeći da je zdravstveni proračun porastao za 900 milijuna kuna u odnosu na 2007. godinu "jer od proračuna za 2007. treba oduzeti 1,7 milijardi kuna koje su lanjskim rebalansom izdvojene za sanaciju dugova zdravstva iz ranijih godina".

Govoreći o prijedlogu Zakona o minimalnoj plaći, koji sindikati poslodavci trebaju usuglasiti do 15. ožujka, Mudrinić je ustvrdio kako je "praksa u svijetu pokazala da približavanje minimalne plaće udjelu od 40 posto u prosječnoj plaći usporava gospodarski razvoj".



Pisane vijesti