Vlada uputila Hrvatskom saboru prijedlog proračuna za 2008.

Prijedlogom proračuna za ovu godinu Vlada želi poslati poruku o odgovornoj fiskalnoj politici usmjerenoj nastavku fiskalne konsolidacije i usporavanje rasta državne potrošnje, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade s koje je prijedlog proračuna upućen u Hrvatski sabor.

Prijedlogom proračuna za 2008. planirani su prihodi središnje države u iznosu od 115,6 milijardi kuna, te rashodi u iznosu 119,4 milijarde kuna, a planiran je deficit konsolidirane opće države od 2,3 posto BDP-a što je na razini prošle godine ili nešto manje.

Premijer Ivo Sanader ističe da je prvi proračun nove koalicijske Vlade i test nove koalicije, te poručuje da se s optimizmom može gledati naprijed, da će se zajedno savladati sve teškoće, pa i one pred kojima se nalazimo.

Podsjetio je pritom da su se s obzirom na situaciju u Hrvatskoj i svijetu, s obzirom na inflaciju i druge negativne trendove, morale redefinirati i procjene gospodarskog rasta.

Tako je prvotna procjena rasta BDP-a u ovoj godini od 6 posto korigirana na 4,5 posto, a inflacija se procjenjuje na 5,2 posto.

"Učinit ćemo sve što se tiče Vlade da pokušamo inflaciju držati pod kontrolom, to je prije svega posao HNB-a, ali i drugih čimbenika. Mi ćemo naš dio odraditi", poručio je premijer.

Podsjećajući da su koalicijskim sporazumom i programom rada Vlade predviđena izdvajanja za poljoprivredu od 6 milijardi kuna, Sanader je poručio da je to "apsolutno iznos iza kojeg svi stojimo", ali i da cijeli taj iznos ne može biti samo u resoru poljoprivrede, već je dio i u ministarstvima regionalnog razvoja, zdravstva, obrazovanja.

"Stojimo iza toga da je poljoprivreda jedan od naših aduta, kao što su naši aduti i regionalni razvoj, obrazovanje, turizam, malo i srednje poduzetništvo, izvoz, ...", kazao je premijer.

Ističe da se proračunom šalje i poruka o želji za poticanjem snažnijeg uzleta hrvatskog poduzetništva.

Podsjetio je pritom i na ovotjedno savjetovanje sa socijalnim partnerima u Vukovaru i dogovor da se do 15. ožujka pokušaju uskladiti stavovi poslodavaca i sindikata oko minimalne plaće.

Ali onda gospodarstvu moramo dati prostora, osloboditi ga nekih parafiskalnih nameta, kazao je premijer, poručujući da u suradnji s lokalnim jedinicama treba napraviti registar svih davanja i parafiskalnih nameta.

Ministar financija Ivan Šuker ističe da proračun pokazuje odlučnost Vlade za povećanjem konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, za pokretanje niza promjena i strukturnih reformi jer se bez toga, kaže, teško može doći do smanjenja državne potrošnje.

Tako su prijedlogom proračuna sredstva za poticanje poduzetništva planira iznos od 1,87 milijardi kuna, što je 25,7 posto više nego li prošle godine, ulaganja u poljoprivredu i ruralni razvoj povećala bi se za 32 posto, na 4,1 milijardu kuna, a za regionalni razvoj i kapitalna ulaganja za 67 posto, na 1,87 milijardi kuna.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić najavio je da će se gotovo udvostručiti većina investicijskih potpora u poljoprivredi, te da će se više ulagati u tehnološku obnovu i restrukturiranje poljoprivredne proizvodnje.

Izdvajanja za mirovine rast će za 10 posto, na 33,1 milijardu kuna, za masu plaća proračunskih korisnika za 7 posto, na 21, 5 milijardi kuna, a zdravstvu i socijalnoj skrbi namijenjen je iznos od 22,4 milijarde kuna što je nešto manje nego prošle godine.

No, Šuker i ministar zdravstva Darko Milinović pritom podsjećaju da je prošle godine rebalansom zdravstvu odobren jednokratni iznos od 1,7 milijardi kuna za pokriće gubitaka. Proračun zdravstva u ovoj godini ide u cilju najavljene reforme zdravstvenog sustava koja će biti izrazito socijalno osjetljiva uz snažnu kontrolu potrošnje, poručio je Milinović.

Za resor turizma u ovoj je godini predviđeno 233,2 milijuna kuna, što je 48,8 posto više nego lani, a ministar Damir Bajs ističe kako ta brojka pokazuje značaj turizma kao najjače hrvatske privredne grane.

Sredstva za znanost, obrazovanje i šport u ovoj bi se godini povećala za 933 milijuna, na 11,7 milijardi kuna, a ministar Dragan Primorac značaj svog resora potkrepljuje i podatkom da je od početka mandata bivše HDZ-ove Vlade proračun tog resora povećan za 56,4 posto, ili gotovo 4 milijarde kuna.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić naglašava da se skora pozivnica za NATO vidi i u povećanju izdvajanja za modernizaciju obrambenog sustava za 23 posto, a toliko će se povećati iznos i za razne projekte u državnoj upravi.

Uz prijedlog proračuna Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o izvršenju proračuna kojim se utvrđuje da se država u ovoj godini može zadužiti za 10,5 milijardi kuna.

To nije povećanje duga za taj iznos, jer se 8,5 milijardi odnosi na vraćanje starih kredita koji dospijevaju na naplatu, kazao je Šuker najavljujući da će država za vraćanje starih obveza krajem ožujka, početkom travnja izići na međunarodno tržište kapitala s obveznicama u iznosu od 5,5 milijardi kuna.



Pisane vijesti