Predsjednik Vlade na 15. obljetnici Dana poduzetnika

ZAGREB, 17. ožujka 2008. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader najavio je danas da će Vlada, nakon što se poslodavci i sindikati nisu uspjeli dogovoriti, na sebe preuzeti odgovornost donošenja prijedloga zakona o minimalnoj plaći, uz konzultacije s obje strane, te ga do 1. svibnja uputiti u Hrvatski Sabor.

Hrvatska se, kada je riječ o socijalnom dijalogu triju strana - Vlade, poslodavaca i sindikata danas nalazi u "vrlo izazovnom razdoblju", kazao je Sanader govoreći na otvaranju 15. Danu poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Tema ovogodišnjeg Dana poduzetnika je "Poslovna Hrvatska: prioriteti i reforme", a otvaranju su bili nazočni i predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Sanader kojima su poslodavci uručili i "Bijelu knjigu", odnosno HUP-ov skup prijedloga, očekivanja, prioriteta i nužnih reformi za očuvanje i poboljšanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Predsjednik Mesić podsjetio je da se Dan poduzetnika ove godine održava u trenutku kada je cilj političara uspješno obaviti posao koji će omogućiti nastavak i ubrzanje pregovora o pristupanju RH u punopravno članstvo EU.

No, nemojmo se zavaravati i podleći iluziji kako je to sve, jer ono što Unija od nas traži, sva ta poglavlja koja moramo otvoriti i zatvoriti, od reforme pravosuđa pa do suzbijanja korupcije, sve je dio posla koji nam predstoji. Drugi je dio ekonomsko jačanje zemlje, kako bi mogli zaista postati ravnopravni partner ostalim članicama EU, kazao je Mesić.

I premijer Sanader u svom se govoru osvrnuo na značaj ulaska Hrvatske u EU i u NATO, te podizanje konkurentnosti hrvatskih tvrtki.

Posebno se osvrnuo na socijalno partnerstvo, podsjećajući da je na savjetovanju u Vukovaru bio dogovoren rok do 15. ožujka da sindikati i poslodavci na bipartitnoj razini dogovore prijedlog zakona o minimalnoj plaći.

To se nije dogodilo i Vlada će, kao što je to uobičajeno svugdje kada se ne postigne bipartitni dogovor, preuzeti odgovornost te će uz konzultacije i s jednim i drugim partnerima, do 1. svibnja predložiti Zakon o minimalnoj plaći Hrvatskom saboru, kazao je Sanader te istaknuo da "pritom neće biti zadovoljni svi, ali je to uloga izvršne vlasti".

Premijer je rekao i kako će to postati praksa i za ubuduće te da će to predstavljati iskorak u socijalnom partnerstvu.

Naime, sindikati i poslodavci imat će za pitanja koja su u obostranom interesu određeno vrijeme, primjerice devet mjeseci, kao što je to u Europi, ili godinu dana, nakon čega će, u slučaju da se ne dogovore, "Vlada preuzeti arbitražu".

"Zato ćemo u idućih mjesec i pol dana, do kraja travnja, pokušati naći zajednički jezik, jer Hrvatska mora imati zakon o minimalnoj plaći, ima ga i većina europskih zemalja", kazao je Sanader.

Pozvao je pritom da se, bez obzira kakav prijedlog Vlade bio, "ne izgubi volja za socijalnim dijalogom", jer sve strane imaju istu zadaću, a to je bolji životni standard građana".

"Kad poslodavac ostvaraju profit ostvaruje ga jer netko radi za taj profit, a da mu taj netko dobro radi za to ga mora dobro platiti i dat mu sve, a ne može dati mu minimalac, a ostalo isplatiti na crno", zaključi je premijer.



Pisane vijesti