Potpredsjednica Vlade Kosor: Zakonom o suzbijanju diskriminacije spriječit će se bilo koji oblik diskriminacije

ZAGREB, 28. ožujka 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je danas da će novi Zakon o suzbijanju diskriminacije biti krovni zakon kojim će se Vlada boriti protiv bilo kakve diskriminacije nad bilo kime.

Govoreći na okruglom stolu o prijedlogu Zakona o suzbijanju diskriminacije ministrica Kosor rekla je da se njime žele spriječiti i osuditi bilo kakvi oblici diskriminacije u različitim područjima života.

Istaknula je da na temelju tog zakona žrtva diskriminacije može podići tužbu za utvrđivanje diskriminacije, ali i za uklanjanje štete te utvrđivanje nematerijalne štete. Dodala je da su u izradi zakona sudjelovali predstavnici ministarstava, ali i nevladinih udruga koje se bave zaštitom ljudskih prava u Hrvatskoj.

Kosor je kazala da je za provedbu toga zakona, kao središnje tijelo, određen Ured pučkog pravobranitelja koji će u borbi protiv svih vrsta diskriminacije imati vrlo široke ovlasti. Dodala je da se tim zakonom osigurava zaštita žrtvama diskriminacije i svim osobama koje su nazočile ili prijavile diskriminaciju - tzv. zviždačima.

Naglasila je da je Zakon o suzbijanju diskriminacije jedan od zakona s kojim se Hrvatska usklađuje s pravnom stečevinom EU, a za njegovu provedbu, edukaciju i izobrazbu državnih službenika i sudaca osigurano je do 2,5 milijuna kuna.

Kosor je najavila da će Vlada uskoro predložiti Hrvatskom saboru imenovanje osobe koja će biti pravobranitelj za osobe s invaliditetom.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić rekao je da u dosadašnjoj sudskoj praksi nije bilo presuda zbog diskriminacije te da je za što bolju provedbu novog zakona potrebna dodatna edukacija sudaca i jačanje svijesti u javnosti o potrebi suzbijanja svih oblika diskriminacije. Dodao je da su u prijedlogu novog zakona široko obuhvaćena područja diskriminacije.

Predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH Luka Mađerić rekao je da su u prijedlogu tog zakona vrlo detaljno obrađene postupovne odredbe te ocijenio je da bi bez edukacije sudaca i organizacija civilnog društva moglo doći do problema njegove provedbe. Po novom zakonu organizacije civilnog društva mogle aktivno sudjelovati u sudskom postupku putem podizanja skupne tužbe, rekao je Mađerić.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, u izjavi novinarima prije okruglog stola, važnim je ocijenila što će po tom zakonu Ured pučkog pravobranitelja moći preispitivati pritužbe vezane za diskriminaciju po svim temeljima. Uz to, na jednom mjestu će se moći vidjeti svi podatci vezanu uz diskriminaciju pa će se moći planirati i politike njenog suzbijanja.

Srđan Dvornik iz HHO-a smatra da bi uz prijedlog Zakona o suzbijanju diskriminacije u parlamentarnu proceduru trebalo uputiti i zahtjev za povećanjem kapaciteta Ureda pučkog pravobranitelja. Istaknuo je i da teška kršenja diskriminacije trebaju imati ekvivalent u kaznenom zakonu.



Pisane vijesti