Potpredsjednica Vlade Kosor: referendum za NATO nije potreban

ZAGREB, 29. ožujka 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je danas da raspisivanje referenduma za ulazak u NATO-savez nije potrebno.

Pozivnica za ulazak u NATO, koju Hrvatska očekuje sljedećeg tjedna, jedan je od povijesnih trenutaka, jer da je Hrvatska bila članica NATO-a 1990. godine "nitko se ne bi usudio baciti ciglu na Vukovar", a kamo li razoriti veliki dio Hrvatske uz velike žrtve, rekla je Kosor novinarima prije početka 15. konferencije Zajednice povratnike Hrvatske (ZPH).

Odgovarajući na upit o inicijativi nevladinih udruga za raspisivanje referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, Kosor je rekla kako je stajalište Vlade i državnog vrha da se taj referendum ne treba raspisivati jer se ne radi o odricanju Hrvatske od suvereniteta.

"Referendum za NATO nije potreban, a referendum za ulazak u EU jest i on će biti raspisan", istaknula je. Dodala je i da ZPH, kao i sve braniteljske udruge na državnoj razini, čvrsto podupiru ulazak Hrvatske u NATO.

Odgovarajući na upit što bi se dogodilo ako bi nevladine udruge prikupile dovoljan broj potpisa da se po Ustavu mora organizirati referendum, Kosor je rekla da ne želi odgovarati na hipotetička pitanja.

Odgovarajući na upit o važnosti posjeta predsjednika SAD-a Georga W. Busha Hrvatskoj, Kosor je ocijenila da je dolazak predsjednika svjetske velesile kao što je SAD, priznanje Hrvatskoj koja je lider u ovom djelu svijeta.

Dodala je da taj posjet, do kojega dolazi nakon summita NATO-a u Bukureštu, nosi vrlo jasne i čvrste poruke. Kosor je ocijenila da je posjet predsjednika SAD-a "dobar vjetar u leđa" Hrvatskoj i u cilju njenog ulaska u EU.

Potpredsjednica Vlade nije željela komentirati slučaj generala Ivana Koradea jer još traje istraga. Naglasivši da se dogodio okrutan, nezamisliv i nepojmljiv zločin, Kosor je izrazila duboku sućut žrtvama.

Negirala je da su branitelji u posljednje vrijeme sve više umiješani u slučajeve nasilničkog ponašanja, krađa i ubojstava. Hrvatska se treba boriti protiv bilo kakvog oblika nasilja, a pogotovo protiv zločina takve vrste koji su se dogodili u selima u okolici Ivanca.



Pisane vijesti