Schulz unaprijed čestitao Hrvatskoj, "vodećoj zemlji regije", na pozivnici za NATO

ZAGREB, 1. travnja 2008. (Hina) - Hrvatska je vodeća zemlja regije i unaprijed čestitam na pozivnici u NATO, rekao je predsjednik kluba zastupnika socijalista (PSE) u Europskom parlamentu Martin Schulz nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom s kojim je razgovarao o hrvatskom približavanju euroatlantskim integracijama.

"Hrvatska je ključna zemlja za razvoj regije", rekao je Schultz i naglasio kako je ovo "presudan trenutak za Hrvatsku" kojoj je "unaprijed čestitao" na pozivnici koju će, očekuje se, dobiti ovaj tjedan na summitu NATO-a u Bukureštu. Taj čin opisao je kao "povijesni korak za Hrvatsku.

Schulz je također naglasio kako očekuje ulazak Hrvatske u EU "što je moguće prije".

Hrvatski premijer razgovarao je u utorak sa Schulzom o tempu pregovora Hrvatske i Europske unije. Razgovarali smo o tome što Hrvatska još mora napraviti da bi ostvarila taj cilj, ali i što "Europa mora učiniti, Europska komisija, Europski parlament i pojedinačne zemlje članice", rekao je Sanader i naglasio kako su, iako je Schulz iz socijalističke frakcije u Europskome parlamentu, "pokazali da u strateškim stvarima nema razlika".

Martin Schulz (53), član je stranačkog vijeća njemačkog SPD-a od 1991. godine, zastupnik Europskog parlamenta od 1994. godine, a od 2004. predsjednik je PSE-a. U Zagreb je doputovao i potpredsjednik PSE-a Jan Marinus Wiersma, odgovoran za odnose s Hrvatskom i socijaldemokratima u zemljama Zapadnog Balkana.

Schulz se prije toga u utorak sastao sa svojim domaćinom predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, a primio ga je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.



Pisane vijesti