Predsjednik Vlade otvorio trajektnu luku Rogač na Šolti

ŠOLTA, 3. kolovoza 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader otvorio je danas novoizgrađenu trajektnu luku Rogač na Šolti i tom prigodom Šoltanima i njihovim gostima rekao da je jadranska orijentacija njegove Vlade trajna i mora biti obveza i svih drugih vlada jer je, kako je dodao, briga za otoke mjera razvoja Hrvatske.

"Mi smo iz državnog proračuna u protekle četiri godine na razvoj hrvatskih otoka utrošili šest milijardi kuna. Izgrađeno je 37 objekata vodoopskrbnog sustava, 38 objekata sustava odvodnje, 31 škola, pet dječjih vrtića, 34 objekta zdravstvene zaštite i čak 56 luka", rekao je premijer i dodao kako zna da sama infrastruktura nije dovoljna i da treba animirati poduzetnike.

"Zato smo donijeli uredbu o potpori poduzetnicima kojom za otvaranje radnih mjesta na otoku svakom radniku država isplaćuje jedan bruto osobni dohodak. Danas više nitko ne može rasprodavati naše škoje, kako se je počelo, sada mora prvo ponuditi državi", rekao je, ističući kako je Vlada inicirala brend 'Hrvatski otočki proizvod' koji nailazi na iznimno dobar odziv u hrvatskom pučanstvu.

Premijer je objasnio i kako su u racionalizaciji sudova diljem zemlje poštovane specifičnosti i na otocima su zadržani svi sudovi.

"Vratili smo, a dobrim dijelom i obnovili sve domove zdravlja. Prošla Vlada, mislim, bez namjere da kritiziram, nije povukla dobar potez što ih je ukinula. Uz ovu luku na Šolti uskoro ćemo otvoriti i trajektnu luku u Sumartinu, a počet će i gradnja nove trajektne luke u Starome Gradu. Ne treba zaboraviti na ribarske luke u Postirama i Komiži koje će se ubrzo otvoriti", najavio je premijer i dodao kako jadranska orijentacija nije samo prazna sintagma, nego ozbiljan program koji ima svoje mjesto, i to vrlo snažno u hrvatskom proračunu.

"To je trajna orijentacija jer se ne možemo samo hvaliti ljepotama naših otoka i obale, a onda za njih ne učiniti ništa. Mi smo prva Vlada koja je uvela Ministarstvo mora", rekao je, dodajući kako će i sutra, "kad budemo u EU i NATO-u, a na domaku smo im, upravo će to biti naša snaga".

"Nisam znao da prije mene nijedan premijer nije došao na Šoltu, i to nije razlog mog dolaska ovdje, nego sam prije svega došao zato što sam Splićanin, a za nas je Šolta uvijek bila tako blizu, a opet tako daleko jer zbog jake bure i nepostojanja prave trajektne luke, na Šoltu je bilo vrlo teško doći. Danas je to povijest", zaključio je premijer Sanader.



Pisane vijesti