Potpredsjednica Vlade Kosor: Vlada čini sve da pomogne socijalno najugroženijima

ZAGREB, 19. kolovoza 2008. (Hina) - Osvrćući se na istraživanje GfK-a prema kojemu svaki treći Hrvat živi na rubu siromaštva i na za jesen najavljeni inflatorni udar, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor ustvrdila je danas kako Vlada čini sve da pomogne socijalno najugroženijima.

"Vlada prati sva kretanja i po našim informacijama taj inflatorni udar bi zapravo trebao u ovom razdoblju doseći svoj vrh te ne očekujemo daljnji rast", rekla je Kosor novinarima prilikom obilaska igraonice "Čudesna šuma" na Bundeku.

Podsjetila je da je odluka o promjeni osnovice za socijalnu naknadu s dosadašnjih 400 kuna na 500 kuna već donesena i počet će se primjenjivati početkom studenoga.

Kao jednu od mjera pomoći navela je i besplatne udžbenike za školarce, a najavila je i da će se ove godine nastaviti projekt besplatnih udžbenika i za učenike viših razreda srednjih škola, iz obitelji s osmero i više djece.

Kosor nije željela govoriti o detaljima Vladina prijedloga o radnom vremenu trgovina jer, kako je rekla, "on nije do kraja definiran i definirat će se sutra na sastanku socijalnih partnera i predstavnika lokalne uprave i samouprave".

Napomenula je ipak kako Vladin prijedlog ide za time da se u turističkoj sezoni ostavi mogućnost onim gradovima u kojima je turizam osnovna djelatnost, da sami reguliraju radno vrijeme trgovina, te je dodala da trgovine ne bi smjele biti otvorene duže od 24 sata.

"Ne vidim ništa loše u tome da se, ako se pokaže da se neki zakon nije uklopio u stvarni život, on i promijeni", poručila je Kosor.

Osvrnula se i na programe samozapošljavanja branitelja te rekla kako je jedan od najbolje primljenih program osnivanja zadruga hrvatskih branitelja. Ove godine Vlada je novčano poduprla 73 zadruge, svaku sa 150.000 kuna, a uskoro će biti poznati i rezultati natječaja za potporu prije osnovanim zadrugama, koje su osobito dobro radile, te će dobiti dodatne potpore. Mjera samozapošljavanja je jedna od velikih mjera i za nju su predviđena velika sredstva, više od 10 milijuna kuna, rekla je Kosor i dodala da je jučer započeo i novi natječaj, već drugi u ovoj godini, u kojemu su pozvani branitelji da se dodatno jave.



Pisane vijesti