Potpredsjednik Vlade Polančec pustio u rad obnovljenu transformatorsku stanicu

LUDBREG, 4. rujna 2008. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec pustio je danas u rad obnovljenu transformatorsku stanicu (35/10(20)kv) u Ludbregu u čiju je obnovu uloženo 12 milijuna kuna.

Puštanju u rad transformatorske stanice nazočan je bio i predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mrava koji je istaknuo kako će "obnovljeno postrojenje osigurati kvalitetnu opskrbu ludbreškog kraja strujom, a bit će podmirene i sve veće potrebe ludbreškog gospodarstva koje je, po sadašnjoj potrošnji, u očitu usponu".

Potpredsjednik Polančec na prigodnoj je svečanosti podsjetio kako će Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, zajedno s vodećim energetskim tvrtkama, uskoro objaviti dokument Energetska studija Republike Hrvatske.

Istaknuo je kako je riječ o strateški važnu dokumentu koji će uvelike odrediti razvoj energetskog sektora, pa čak i ukupnog gospodarstva u Hrvatskoj u sljedećih desetak i više godina.

Studija će obuhvatiti analizu sadašnjih kapaciteta, ali i budućih gospodarskih potreba u energentima.

Hrvatska uvozom podmiruje oko 40 posto potreba za plinom, 80 posto potreba za sirovom naftom te 23 do 24 posto potreba za strujom, kazao je Polančec.

Napomenuo je i kako Hrvatska proizvodi oko četiri tisuće megavata struje na godinu, što do 2020. planira povećati za još 3,5 tisuće, au što treba uložiti više od četiri milijarde eura u sljedećih 12 godina.

Strategija predviđa i sve veći udjel u proizvodnji struje od obnovljivih izvora energije, čak 19 posto.

Razvoj energetskog sektora omogućit će i razvoj gospodarstva, što bi u konačnici trebalo smanjiti i stopu nezaposlenosti s devet na sedam posto u sljedeće tri godine te povećati životni standard hrvatskih građana, zaključio je potpredsjednik Vlade Polančec.

Spomenuta Strategija trebala bi potkraj rujna biti puštena u javnu raspravu, a potkraj godine njezin bi konačni prijedlog bio upućen u Hrvatski sabor na prihvaćanje kako bi početkom 2009. godine krenula njena primjena, dodao je.



Pisane vijesti