Predsjednik Vlade nazočio blagoslovu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone za razumijevanje i financijsku pomoć u ostvarenju projekta HKS-a posebice je zahvalio hrvatskoj Vladi i premijeru Ivi Sanaderu kao i ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu, Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću te predstavnicama Sveučilišta u Zagrebu na čelu s rektorom Aleksom Bjelištem.

ZAGREB, 19. rujna 2008. (Hina) - Prostorije Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) u Zagrebu blagoslovili su večeras državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz sudjelovanje pomoćnih biskupa zagrebačkih monsinjora Vlade Košića, Valentina Pozaića i Ivana Šaška.

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone istaknuo je na prigodnom slavlju kako je Hrvatsko katoličko sveučilište pozvano biti povlaštenim mjesto evangelizacije kulture te središtem znanstvenoga istraživanja prosvjetljenoga Božjoj rječju i vjerno učiteljstvu Katoličke crkve, u kojemu se kultura hrvatskoga naroda otvara dijalogu s ostalim kulturnim datostima.

Dodao je kako je hrvatsko, kao i druga katolička sveučilišta, snažno ucijepljeno u misiju Crkve da informira i formira odgovorne i zrele osobe svjesne svoga identiteta i evanđeoskoga poslanja, spremne preuzeti vodeće uloge u različitim područjima društva.

Podsjetio je kako je Kongregacija za katolički odgoj Svete Stolice primila s velikim odobravanjem inicijativu o osnivanju HKS-a, osobito vodeći računa o potrebama koje su se javile u kulturnom ambijentu naroda koji su do nedavno bili pod vlašću komunističkih i ateističkih ideologija.

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Bertone istaknuo je također da je osnivanje HKS-a važno ne samo za Hrvatsku nego i za Europu kojoj Hrvatska već stoljećima pripada zemljopisno i kulturološki, i čijoj izgradnji može dati veliki doprinos, zahvaljujući intelektualnomu potencijalu koji posjeduje te vjerskomu nasljeđu koje je povijesna i kulturna baština hrvatskoga naroda.

Kardinal Bertone prenio je i pozdrave te blagoslov Svetoga Oca Benedikta XVI. rekavši da Papa polaže velike nade i gleda očinskim očima na akademski svijet od kojega očekuje odvažne izbore kršćanskoga života i značajne prinose znanstvenomu istraživanju.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podsjetio je da Dekret o osnivanju HKS-a od 3. lipnja 2006. počinje riječima "Luce vera illuminata" (Istinskom svjetlošću obasjana), a to je istinsko svjetlo Isus Krist koja nas je, rekao je kardinal, "ovdje i okupio ispunjene radošću današnjega trenutka".

Iako je ideja o osnivanju prvoga katoličkog sveučilišta u Hrvatskoj prisutna dugo, ona nije donijela ploda sve do posljednjih godina, dodao je kardinal Bozanić.

Za razumijevanje i financijsku pomoć u ostvarenju projekta HKS-a posebice je zahvalio hrvatskoj Vladi i premijeru Ivi Sanaderu kao i ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu, Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću te predstavnicama Sveučilišta u Zagrebu na čelu s rektorom Aleksom Bjelištem.

Kardinal Bozanić Istaknuo je kako je polazište osnutka HKS-a nastojanje da Crkva, vršeći svoje poslanje, pomogne u sustavu visokoga obrazovanje Hrvatske i da svoje djelovanje usmjeri u društveni prostor za koji smatra da je danas iznimno važan, a za što nije bilo preduvjeta u prošlim desetljećima.

Na svečanosti su bili i biskupi Hrvatske biskupske konferencije te brojni drugi predstavnice Katoličke crkve u Hrvatskoj, apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari, hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Emilio Marin te brojni uzvanici, među kojima i hrvatski premijer Ivo Sanader, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministri Gordan Jandroković, Dragan Primorac, Ivan Šuker i Božo Biškupić, predstavnici Sveučilišta u Zagrebu prorektori Bojan Baletić i Tonko Ćurko te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Hrvatsko katoličko sveučilište počet će raditi akademske godine 2009./2010., najavilo je Povjerenstvo HKS-a.



Pisane vijesti