Predsjednik Vlade: Irski referendum ne bi trebao biti problem za Hrvatsku

DUBLIN, 9. listopada (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u četvrtak nakon razgovora s irskim šefom vlade Brianom Cowenom u Dublinu optimizam da irsko odbacivanje Lisabonskog ugovora neće biti problem za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"Ja sam osobno optimist poslije ovog razgovora da irski referendum neće biti problem za Hrvatsku", rekao je Sanader u izjavi hrvatskim novinarima nakon radnog ručka s irskim premijerom.

"Ja mislim da nakon današnjeg razgovora možemo biti optimisti, ne mislim samo mi u Hrvatskoj, nego i u Europi, jer odlučnost premijera da riješi taj problem i da nađe način i vremenski okvir je vrlo evidentna", naglasio je Sanader.

Lisabonski ugovor odbačen je u Irskoj na referendumu u lipnju ove godine, i ta zemlja još nije riješila hoće li i kada održati drugi referendum. Hrvatskoj je potrebno da novi Ugovor EU stupi na snagu da bi mogla postati punopravna članica EU, jer je Ugovor iz Nice, koji je sada na snazi, dizajniran za maksimalno 27 zemalja.

"Mi naravno ne želimo vršiti nikakav pritisak, mi razumijemo da svaka zemlja u EU ima svoje probleme i svoje rasprave, pa tako i Irska", rekao je hrvatski premijer.

Dodao je, da mu je irski kolega naglasio da daje punu potporu Hrvatskoj i rekao, da se nada da će dvije zemlje raditi paralelno i dok Hrvatska završi pregovore s EU, da će Irska završiti svoj dio posla.

Premijer Sanader posjet je nastavio sastancima s parlamentarnim čelnicima, a na kraju jednodnevnog boravka u Dublinu primit će ga irska predsjednica Mary McAleese.

U izaslanstvu su uz premijera Sanadera i ministar kulture Božo Biškupić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Bianca Matković, državni tajnik za e-Hrvatsku Igor Lučić, te glavni hrvatski pregovarač sa EU Vladimir Drobnjak.



Pisane vijesti