Predsjednik Vlade susreo se s predsjednikom Švicarske Konfederacije Couchepinom

BERN, 4. studenog 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader, nakon susreta s predsjednikom Vlade Švicarske Konfederacije Pascalom Couchepinom u Bernu, pozvao je švicarske ulagače da ulažu u hrvatski turizam.

Sanader i Couchepin ocijenili su izrazito dobrim dvostrane odnose dviju država i zaključili da su mogućnosti i za nastavak gospodarskih odnosa velike.

Robna razmjena između Hrvatske i Švicarske svake je godine sve veća, a dvojica premijera posebno su zadovoljstvo izrazila zbog žive znanstvene suradnje. Mnogo hrvatskih znanstvenika radi u Švicarskoj, a posebno su povezani i instituti dviju država, poput "Ruđera Boškovića" i ETH-a iz Züricha.

Sanader je ocijenio da je dijaspora važan most u suradnji dviju zemalja, naroda i kultura, te je pohvalio rad Hrvatske katoličke misije u Švicarskoj.

Premijer je zahvalio Švicarskoj na svesrdnoj pomoći za Domovinskog rata, pogotovo humanitarnoj, u tijeku obnove zemlje, kao i na potpori pri izboru Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti. Premijer je kazao da se Hrvatska intenzivno priprema za predsjedanje Vijećem sigurnosti u prosincu i da će jedna od prioritetnih tema biti stanje na jugoistoku Europe.

Sanader je s domaćinom razgovarao i o hrvatskom putu prema Europskoj uniji, rekavši da je do sada otvoreno 21 poglavlje i zatvorena četiri. Hrvatska očekuje da će u srijedu izvješće biti pozitivno i da će biti zabilježen napredak na svojim područjima, čime bi tehnički dio pregovora mogao završiti 2009., istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade.

Na kraju posjeta Švicarskoj, kao prvi premijer koji se službeno susreo s predsjednikom Vlade Švicarske Konfederacije, Sanader se sastao i s predsjednikom parlamenta Andreom Bugnonom.



Pisane vijesti