Predsjednik Vlade počeo službeni posjet Turskoj

ANKARA, 18. veljače 2009. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader počeo je u srijedu jednodnevni službeni posjet Turskoj posjetom Ataturkovu mauzoleju i svečanom ceremonijom polaganja vijenaca.

Sanader je u Ankaru došao na poziv turskoga premijera Recepa Tayyipa Erdogana, s kojim će najprije razgovarati u četiri oka, a zatim će se održati susret dvaju izaslanstva.

Očekuje se da će Sanader i Erdogan razgovarati prije svega o bilateralnim odnosima Hrvatske i Turske, mogućem unaprjeđenju gospodarskih odnosa, projektima vezanim uz energetiku te o približavanju dviju zemalja Europskoj uniji.

U pratnji premijera Sanadera su i Vladimir Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač s Unijom, te Božo Biškupić, ministar kulture i Bianca Matković, državna tajnica u MVP-u.

Tijekom dana bit će potpisan i niz ugovora i sporazuma, između ostalog i ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske o gospodarskoj suradnji, koji će s hrvatske strane potpisati veleposlanik Gordan Bakota.

Između dviju zemalja bit će potpisan i dodatni protokol o izmjenama i dopunama Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Turske o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, što će također potpisati veleposlanik Bakota.

Očekuje se i potpisivanje Strategije za jačanje bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Turske, a s hrvatske strane će ga potpisati Bianca Matković. Isto tako državna tajnica MVP-a će potpisati i Memorandum o razumijevanju na području energetske suradnje između Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske i Ministarstva energetike i prirodnih resursa Republike Turske.

Ministar kulture Božo Biškupić s hrvatske strane potpisat će sporazum između hrvatske i turske vlade o suradnji na području zaštite okoliša, prirode, vode i šumarstva.

U poslijepodnevnim satima Sanadera će primiti i turski predsjednik Abdullah Guel, a predviđen je i susret hrvatskog premijera i bivšeg turskog predsjednika Sulejmana Demirela.



Pisane vijesti