Predsjednik Vlade: nije dobro što Slovenija ukida mješovito povjerenstvo za arbitražu

RIM,5. ožujka 2009.(hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je u četvrtak u Rimu kako nije dobro što je slovenska vlada donijela odluku o ukidanju svoga dijela mješovitog povjerenstva za arbitražu o graničnim pitanjima s Hrvatskom.

"To svakako nije dobro. U svakom slučaju bez obzira kako išao na spor naprijed, ove dvije komisije će ponovno morati sjesti jer mi moramo usuglasiti točke prijepore", kazao je Sanader novinarima dodavši da prema ocjeni pravnika kada jedna zemlja stavlja u pitanje neku točku to je već prijepor. Prema tome, smatra Sanader, zajedničke komisije koje su Hrvatska i Slovenija formirale moraju završiti svoj posao. Ujedno, druga komisija mora završiti posao pravnoga okvira.

"Ako je slovenska Vlada donijela takvu odluku to zasigurno nije dobro. Mi nećemo rasformirati komisiju jer očekujem da će se one ponovno sastati i da će se kada-tad ponovno sastati te uskladiti točke prijepora i pravni okvir", kazao je Sanader u Rimu gdje boravi u posjetu Italiji.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da Slovenija obustavlja rad svoga dijela mješovitog povjerenstva za pripremu okvira o podnošenju spora radi razgraničenja između Hrvatske i Slovenije pred međunarodnim tijelom.

Povjerenstvo je osnovano odlukama slovenske i hrvatske vlade nakon sastanka predsjednika dviju vlada Ive Sanadera i Janeza Janše 25. kolovoza 2007. na Bledu.

Hrvatska i Slovenija su formirale i mješovito povjerenstvo za utvrđivanje neusuglašenih točaka na granici između dviju zemalja.



Pisane vijesti