13. obljetnica "Bljeska"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/13_obljetnica_bljeska.gif

Na svečanosti obilježavanja 13. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" u Okučanima predsjednik Vlade Ivo Sanader istaknuo je kako ne blijedi sjećanje na veliku i sjajno izvedenu akciju oslobođenja zapadne Slavonije.

OKUČANI, 1. svibnja 2008. (Hina) - Na svečanosti obilježavanja 13. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" u Okučanima predsjednik Vlade Ivo Sanader istaknuo je kako ne blijedi sjećanje na veliku i sjajno izvedenu akciju oslobođenja zapadne Slavonije.

Današnji dan prigoda je da odamo počast 42-ojici poginulih i 162-ojici ranjenih, istaknuli su u govorima predsjednik Vlade Ivo Sanader, predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Sanader je naglasio kako Hrvatska mora biti vječno zahvalna i imati trajnu obvezu brinuti se i skrbiti o braniteljima bez koje ne bi bilo današnje Republike Hrvatske.

"S ponosom se sjećamo branitelja, dugujemo im zahvalnost u izgradnju Hrvatske, dostojne ideala za koje su položili svoje živote", rekao je Sanader.

Predsjednik Sabora Luka Bebić rekao je da je akcija "Bljesak" svojom svjetlošću obasjala cijelu Hrvatsku i potaknula ostale oslobodilačke akcije poput "Oluje".

"Dok je nas i Hrvatske, nema zaborava, a to znači nikada", rekao je Bebić, zahvaljujući svim poginulim i ranjenim hrvatskim braniteljima.

Predsjednik Mesić istaknuo je kako je "Bljesak" bila izvrsno pripremljena i provedena akcija iz koje je poslije proizašla akcija "Oluja" i oslobođenje ostalih okupiranih dijelova RH. Sve te akcije, uz diplomatsku aktivnost, omogućile su da RH, koja je bila korisnik međunarodne pomoći tijekom rata, danas, 13 godina kasnije, postane jedna od najaktivnijih članica UN-a u međunarodnim mirovnim misijama", rekao je.

Hrvatsku danas očekuje ulazak u NATO-savez, istaknuo je, a taj proces utjecao je i na transformaciju hrvatskih Oružanih snaga.

"Kupnjom borbenih oklopnih vozila 'Patria' i nabavom novih transportnih helikoptera počeo je proces njihove tehnološke modernizacije koji će se nastaviti kupnjom novih brodova za potrebe Obalne straže i HRM-a, novih zrakoplova te drugim programima", rekao je Mesić.

"Ulazak u NATO jedan je od koraka koje RH poduzima na putu razvoja i jačanja vlastite sigurnosti, suradnja sa zemljama regije te u pronalaženju odgovora na nove sigurnosne izazove i prijetnje na početku 21. stoljeća na području Europe, ali i u njezinom susjedstvu", rekao je Mesić te još jednom zahvalio braniteljima koji su omogućili izgradnju današnje moderne hrvatske države.

Svečanost obilježavanja 13. obljetnice akcije "Bljesak" uveličalo je nekoliko ešalona Hrvatske vojske i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, a prijavak vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga predsjedniku Mesiću podnio je zapovjednik Kopnene vojske general-pukovnik Mladen Kruljac.

Današnje obilježavanje Akcije "Bljesak" završeno je preletom četiriju MIG-ova 21, te četiriju helikoptera Mi 171, nakon čega je u crkvi svetog Vida požeški biskup Antun Škvorčević služio misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje.



Pisane vijesti