24. listopada - Dan Ujedinjenih naroda

Dan Ujedinjenih naroda, 24. listopada 1945. godine povijesni je datum u svjetskom kalendaru, obilježen stupanjem na snagu Povelje Ujedinjenih naroda, koja je postavila temelje budućoj svjetskoj organizaciji zaduženoj za očuvanje mira i sigurnosti u svijetu. 

Ova je svjetska organizacija, tijekom svojih sedam desetljeća postojanja svjedočila užurbanom gospodarskom, društvenom i tehnološkom razvoju koji promiče i podupire programe i aktivnosti raznih institucija i agencija te brine o globalnom napretku, miru i sigurnosti, obrazovanju i održivom razvoju diljem svijeta s gospodarskog, socijalnog i okolišnog aspekta. U tom je području od posebnog značaja dosljedna provedba na globalnoj razini UN-ove Agende 2030., s pripadajućim ciljevima održivog razvoja.

Ove je godine obilježena i 25. obljetnica primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda. Priznanjem hrvatske samostalnosti i suverenosti, taj se datum označava kao jedan od najznačajnijih u hrvatskoj povijesti. Tim je povodom, uz svečano obilježavanje ove obljetnice u Zagrebu i svečanim prijemom u sjedištu UN-a u New Yorku, obnovljen spomenik „Mir“ kipara Antuna Augustinčića - poklon Republike Hrvatske Ujedinjenim narodima.

Hrvatska je u Ujedinjenim narodima ostvarila niz značajnih rezultata i sudjelovala u radu brojnih prestižnih tijela organizacije poput Vijeća sigurnosti, Gospodarskog i socijalnog vijeća, Komisije za izgradnju mira. Također, ovu godinu obilježio je i početak članstva Republike Hrvatske u Vijeću za ljudska prava, jednom od najvažnijih tijela u sustavu UN-a koje promiče demokratske vrijednosti, poštivanje ljudskih prava i aktivnog zalaganja za temeljne ljudske slobode. Izbor Republike Hrvatske u ovaj forum predstavlja značajan uspjeh i rezultat je njenog međunarodno prepoznatog angažmana na ovom području.

Izvor: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova



Pisane vijesti