75. obljetnica kraja Drugog svjetskog rata u Europi

Danas obilježavamo 75. obljetnicu pobjede nad fašizmom koja je dovela do kraja Drugog svjetskog rata u Europi, nesumnjivo najstrašnijeg ratnog sukoba u povijesti, i po broju žrtava i po razaranjima. Obilježile su ga i neviđene strahote diljem Europe i svijeta, u prvom redu Holokaust i genocid židovskog naroda, koji je označio najmračnije razdoblje u ljudskoj povijesti.

Te strahote nažalost nisu mimoišle ni Hrvatsku u kojoj su deseci tisuća ljudi ubijeni, zbog svoje etničke pripadnosti ili političkih uvjerenja.

Veliki broj hrvatskih građana odupro se Hitlerovom fašističkom poretku kojim je podjarmio cijelu Europu. Zahvaljujući njima Hrvatska je tada imala jedan od najsnažnijih pokreta otpora u okupiranoj Europi, a iz Drugog svjetskog rata izišla je kao pobjednica, s vraćenom Istrom i Dalmacijom. Među brojnim istaknutim sudionicima bio je i prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman.

Iz zgarišta Drugog svjetskog rata Europa je krenula na put pomirenja, gospodarskog oporavka i ujedinjenja. Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, pomirba i kultura sjećanja bili su preduvjeti za početak izgradnje ujedinjenje Europe, a slom komunizma krajem 1980‑ih godina i Pad Berlinskog zida omogućio je europsku integraciju gotovo cijelog europskog kontinenta.
 
 

Pisane vijesti