Agrokor: očekujem da svi pokažu vjeru u kompaniju i njenu sposobnost da stvara dobit

Slika /00 Foto mobitel/foto/6AA9830D-7920-4E3D-B53F-F2A5E80207F7.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je uspješno završenu nagodbu u Agrokoru, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto tražbina, odnosno sa 27,08 od ukupnih 33,75 milijardi kuna tražbina, na ročištu za glasovanje vjerovnika o nagodbi
Trgovački sud u Zagrebu zakazao je ročište za glasovanje vjerovnika o nagodbi u srijedu 4. srpnja u KC Dražen Petrović.
 

Čestitao je uvjerljivoj većini vjerovnika koji su danas izglasali nagodbu te ponovio da je hrvatska država u vrlo kratkom roku, u posebno zahtjevnim okolnostima našla rješenje.
 
"Prijetio je tada, ne samo stečaj Agrokora, nego i niza kompanija u njegovom sastavu, niza dobavljača, financijska katastrofa za brojne male poljoprivrednike. Vlada je našla rješenje koje je omogućilo da kroz vrlo razuman vremenski period, 15 mjeseci, konsolidiramo aktivnosti kompanije, održimo radna mjesta, omogućimo ekonomsku budućnost i Agrokora i njegovih partnera, dobavljača koji su u ovom procesu isplaćeni u prosjeku gotovo iznad 60% glede staroga graničnog duga", kazao je premijer.
 
Ocijenio je da je kvaliteta cijelog procesa izvanredne uprave danas dobila legitimaciju onih koji su najbitniji – onih koji su imali tražbine prema Agrokoru.
 
"Kad sada gledam s aspekta što se događalo [proteklih] 15 mjeseci, mogu reći da svi zajedno i Vlada možemo biti izuzetno zadovoljni. Očekujemo potvrdu od suda, jer je to posao suda, a ne izvrše vlasti. I u konačnici samu implementaciju", rekao je predsjednik Vlade te istaknuo da je Vlada odoljela svim pokušajima političke destabilizacije procesa, pa i same Vlade.
 
Usluga susjednim državama
 
"Činjenica je da smo uz sve moguće pokušaje političke destabilizacije tog procesa, pa i Vlade, odoljeli svim tim napadima, da smo stalno držali jedan te isti smjer, a to je opći interes hrvatskog gospodarstva, hrvatske države i zaposlenika, i da smo poslali poruku povjerenja u naš pravni sustav i stranim partnerima kako se Hrvatska snašla u ovom kontekstu. Za mene je to iznimno ohrabrujuće, kao i što je u međuvremenu stigla ocjena da je je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja u skladu s Ustavom i što je posredno uvršten i u pravnu stečevinu Europske unije kroz aneks u odgovarajućoj uredbi koja govori o insolvencijskim postupcima država članica, što je pretpostavka za priznanje sudskih odluka temeljem ovog zakona u drugim članicama", rekao je.
 
"Time smo državama u susjedstvu učinili uslugu, jer su mnoge Agrokorove kompanije radile na njihovim tržištima", naveo je, dodavši da će, nakon što Visoki trgovački sud potvrdi nagodbu i ona se implementira, nova vlasnička struktura napraviti i novu strukturu korporativnog upravljanja.
 
"Ono što je nama bitno da svi novi suvlasnici, da ih tako nazovem, pokažu vjeru u novu kompaniju, u njenu sposobnost da generira dobit i u njenu važnost za hrvatsku ekonomiju i mogućnost da ne samo oni kao vlasnici imaju korist, nego i Hrvatska, i na tom tragu očekujem i njihovo ponašanje", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti