Ako je netko zloupotrijebio kriznu situaciju, odgovarat će

Slika /Vijesti/2024/Veljača/16 veljača/HN20240216404552.jpg

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je danas vezano uz pretragu Ureda europskog javnog tužitelja u Ministarstvu kulture, da joj je u interesu da se sve utvrdi, te da će, ako je netko zloupotrijebio nešto za svoju korist, za to i odgovarati.

Na konferenciji za novinare, koju je održala nakon što je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) priopćio da su pretraživali Ministarstvo kulture i medija u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u subvencijske prijevare i korupciju na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ministrica Obuljen Koržinek je ponovila da se radi o slučaju angažiranja tog fakulteta za 3D snimanje kulturne baštine oštećene u potresu.
 
"Saboru sam predala detaljno izvješće o tome kako je tekao proces, kako smo prikupljali podatke i kako smo ih koristili. Te snimke su utvrđivale štetu i dio tih snimki korišten je za projektiranje obnove objekata. U interesu mi je da svi ti izvidi potvrde da je u Ministarstvu sve provedeno sukladno zakonu. Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će", izjavila je.
 
Naglasila je da je sve plaćeno iz nacionalnih sredstava, nikada nisu povučena europska sredstva, te se to ne nalazi niti u jednom revizijskom izvještaju, a niti u periodičnom izvještaju, koje je Ministarstvo slalo.
 
Putem Zahtjeva za nadoknadu sredstava, dodaje, realizirali smo više od 500 milijuna eura, i u tom novcu za ovu namjenu ne nalazi se nijedan euro.
 
Ustvrdila je, kako je, po onome što je vidjela iz priopćenja, očito da europski istražitelji na Geodetskom fakultetu istražuju moguće subvencijske prijevare.
 
"Što se tiče Ministarstva kulture i medija, u ovom slučaju ne radi se o europskim, nego o nacionalnim sredstvima, međutim kao ministrici, u interesu mi je, bez obzira radi li se o europskim i nacionalnim sredstvima, da se istraži na koji način se postupa", istaknula je.
 
Obuljen Koržinek je napomenula da se tu ne radi o istrazi, već o izvidima, koji su tajni, a sve što treba reći, reći će oni koji imaju informacije.
 
Mi dostavljamo sve dokumente koje traže, kao Ministarstvo smo reagirali vrlo brzo nakon potresa i preuzeli odgovornost, pojasnila je, a zahvaljujući upravo ovakvim snimanjima, mi smo bili u stanju dobiti informaciju kako su određeni dijelovi zgrada nestabilni, ukloniti ih, i pritom izbjeći štetu za zdravlje i živote ljudi.
 
Podsjetila je da se cijeli izvještaj o tome kako se sve odvijalo, nalazi na stranicama ministarstva.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti