Aladrović: Edukacijom, ali i represijom protiv rada na crno

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" gostovao je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava. Aladrović je govorio o projektu "Zaželi", mirovinskom sustavu te isplati mirovina.

"Zaželi" je uspio projekt, rezultati su vidljivi

"U projektu "Zaželi" zaposleno je preko 6000 žena, to je vrlo hvalevrijedan program, financiran iz EU fondova i projekt koji izaziva zanimanje izvan granica Hrvatske. Projekt je uspio i rezultati su vidljivi. Želimo omogućiti dodatna sredstva, 300 milijuna kuna smo namijenili za projekt Zaželi 2", naglasio je Aladrović.

Pojasnio je da su za zapošljavanje prioritetne teško zapošljive skupine i žene u ruralnim područjima te naveo da su dosad aplicirale slavonske županije, Bjelovarsko-Bilogorska županija, dalmatinsko zaleđe, te da su one snažnije zastupljene u projektu.

Ministar Aladrović ističe da se kroz program želi suzbiti neprijavljeni rad, donijeti nacionalni program, pa i afirmirati represivni dio, kako bi se rad na crno što više smanjio.

Edukacijom, ali i represijom protiv rada na crno

"Odvraćanje od rada neprijavljenog kroz institucije", poručio je, dodajući da se želi postići kompromis između mrkve i batine pa će postojati edukativna i represivna svrha akcije.

"Postojat će bijele i crne liste. Za rad na crno vežemo isplate plaća na ruke, a treba naglasiti i nedostatak prijava na osiguranja, dodatnog rada, prekovremenih sati, što je kršenje zakonske osnove", napominje Aladrović koji očekuje i pomoć socijalnih partnera.

Također naglašava da su prihodi i rashodi uvijek u nekoj korelaciji.

"Mi očekujemo priljev sredstava. Želimo administrativno rasterećenje gospodarstva, a naša ideja je da svi imaju jednake šanse na tržištu. Nama kao društvu i državi nije prihvatljivo da rad na crno bude konkurentan kod zapošljavanja i opcija ili izbor kod radnika", kaže Aladrović.

Nacionalna naknada jedan je od načina borbe protiv siromaštva starijih osoba

"Zakon je temelj rada radne skupine. Smatramo da je ovo jedan način borbe protiv siromaštva starijeg stanovništva u Europi", istaknuo je i dodao da svaka zemlja stvara svoju praksu.

"Nacionalna naknada za starije osobe bit će 800 kn. Očekujemo da ćemo u prvoj godini u proračunu imati 150 milijuna dodatnih sredstava", najavio je.

Ministar to smatra efikasnim načinom borbe protiv siromaštva.

"Očekujemo da će institut koji je dugo najavljivan, biti pokrenut 1. siječnja 2021., te će u korištenje biti uključeno 20.000 ljudi", rekao je Aladrović koji ocjenjuje da će se ta brojka s vremenom povećavati. 

Neće biti problema s isplatama mirovina

"Sredstva će biti veća s vremenom, u 10 godina bit će izdvojeno 2 i pol milijarde kuna na ovaj institut za borbu protiv siromaštva. Trenutno se koristi 40 milijardi kuna za mirovinski sustav. Bitna je održivost sustava", naglasio je Aladrović koji ne očekuje probleme oko isplate mirovine.

Mirovine će biti isplaćene u redovno vrijeme, ustvrdio je i ocijenio da je neozbiljno od sindikata plasiranje ovakve teme u javnost, poručivši da umirovljenici nemaju razloga za zabrinutost.

Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović