Aladrović: Oko sljedećeg seta mjera konzultacije sa svima zainteresiranima

Slika /Vijesti/2021/siječanj/21 siječnja/Aladrovic_1.jpg

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je da će se u slijedećim danima detaljno predstaviti epidemiološke mjere za gospodarstvo nakon 1. veljače, pri čemu će se provesti konzultacije sa svima kojima je trenutno obustavljen rad, ponajprije s ugostiteljima.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade o jučerašnjoj objavi Nacionalne udruge ugostitelja (NUU), u kojoj se, uz pozivanje na izvore bliske Stožeru civilne zaštite, tvrdi da će se prvo otvarati hoteli, da se otvaranje restorana planira za početak ožujka, a kafića nekoliko tjedana nakon tog, uz izraženo nezadovoljstvo te udruge da se takve odluke donose bez sudjelovanja struke, Aladrović je podsjetio da trenutne epidemiološke mjere vrijede do 1. veljače, do kada će se obznaniti kako će izgledati slijedeći set mjera.

"Sigurno će konzultacije, kao i u prethodnim vremenima biti sa svima onima koji su tu zainteresirani. Naravno, tu je poseban naglasak na ugostiteljima zbog njihove brojnosti i toga jer ove mjere izrazito na njih utječu. Niti jedna epidemiološka i ekonomska mjera neće biti donesena bez konzultacija sa svima onima kojima je trenutno obustavljen rad", izjavio je Aladrović.

Upitan o traženjima vlasnika kafića da im se pruži mogućnost prodaje "kave za van", Aladrović je rekao da će se u slijedećim danima predstaviti kako će mjere detaljno izgledati, no i napomenuo da definitivno postoji određen prostor za razgovor i dogovor, pa naposljetku i "popuštanje".

Međutim, prvo je pitanje epidemije, odnosno kako će svaka od mjera relaksacije ili zadržavanja postojećih mjera utjecati na samo kretanje epidemije, istaknuo je Aladrović.

Paralelno s cijelom situacijom, hrvatske poduzetnike i njihove zaposlenike se prati gospodarskim mjerama i dok god bude bilo potrebno da Vlada zbog epidemioloških razloga ekonomski intervenira, to će i činiti, izjavio je Aladrović.

Aladrović je rekao da su u Vladi spremni na sve scenarije, ustvrdivši da je obustavljeni rad pojedinih djelatnosti, uveden prije više od mjesec i pol dana, spriječio širenje epidemije, odnosno smanjio njezin utjecaj.

Trenutne brojke hospitaliziranih, zaraženih i umrlih pokazuju da je tada donesena dobra, kvalitetna i pravilna odluka, kazao je.

Postojala su određena tehnička kašnjenja po pitanju isplata potpora

Na pitanje o sve učestalijim primjedbama poduzetnika da kasne isplate potpora za očuvanje radnih mjesta za studeni i prosinac, Aladrović je ocijenio da, što se tiče studenog, tih žalbi više nema.

Kašnjenja isplata za studeni su postojala, no HZZ je naposljetku odradio sve isplate za taj mjesec, koje su ukupno dosegnule oko 400 milijuna kuna, rekao je.

Za prosinac je dosad, pak, isplaćeno gotovo 300 milijuna kuna, a Aladrović ne očekuje nikakve daljnje tehničke probleme.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Josip Aladrović