Beroš: 32 posto manje novozaraženih u odnosu na prošli tjedan

Slika /Vijesti/2021/siječanj/21 siječnja/Beros_1.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je uoči sjednice Vlade kako u odnosu na prošli tjedan bilježimo 32 posto manje novozaraženih covidom-19, a današnji podaci govore o 39 bolesnika manje na bolničkom liječenju te 15 manje na respiratoru.

Kazao je kako i dalje imamo visoke brojke umrlih koje tjeraju na oprez. "Očekivali smo da će brojevi preminulih početi padati, to se nije dogodilo, međutim, među onima koji se hospitaliziraju ipak nema toliko teških kliničkih slika", dodao je.

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 60.958 osoba, među kojima su 7.843 osobe primile dvije doze.

U Hrvatskoj dosad nije zabilježen novi soj koronavirusa

Beroš je rekao kako u Hrvatskoj nije dosad zabilježen novi soj koronavirusa, te se u skladu s preporukama planira veći broj sekvenciranja virusa.

O tome je jučer bilo govora na Znanstvenom vijeću Europske komisije jer su u Europi zabrinuti zbog nove varijante virusa pa se preporučuje veći broj sekvenciranja genoma u situaciji kada se na nekom području pojavi veći broj zaraženih, što smo imali nedavno u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, te pri dolascima iz visokorizlčnih zemalja, poput Južnoafrička republike i Velika Britanije, pojasnio je.

Beroš je rekao kako će se sekvencioniranje raditi u ustanovama koje imaju uređaj za takvu vrstu genske analize, poput Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a vjeruje i da će se uključiti i znanstvena zajednica jer većina instituta ima takve uređaje. 

Kad je riječ o popuštanju mjera u Hrvatskoj, ministar je kazao kako je broj novozaraženih samo jedan element na osnovu kojeg se procjenjuje što s mjerama, no na to utječu i zimski mjeseci, epidemiološka situacija u okolini, pojava novih sojeva virusa, povećana mobilnost s obzirom na početak školske godine itd.

"Mislim da bi bilo najgore u ovom trenutku razmišljati o koracima koji nisu utemeljeni. Veći dio Europe ide ka zaoštravanju mjera tako da nije realno očekivati popuštanje dok epidemiološka situacija ne bude jamčila neku sigurnost", rekao je Beroš.

Fuchs: Ne postoji preporuka da nastava mora početi u 8 sati

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je kako ne postoji posebna preporuka ili savjet da nastava mora početi u 8 sati ujutro ili u 2 sata popodne.

Način izvođenja nastave je u ingerenciji ravnatelja, a mi nadziremo je li nastava počela kako je dogovoreno, odvija li se po planu i izvodi po kurikulu, odnosno kako je preporučeno, istaknuo je.

Na pitanje razmišlja li, zbog održavanja nastave, cijepiti preko reda prosvjetne djelatnike, ministar je odgovorio kako se o cijepljenju prosvjetnih djelatnika razgovaralo s HZJZ-om i Ministarstvom zdravstva te da su oni u svom planu cijepljenja, koji je prošao javnu raspravu i kako takav je donesen, uvrstili po redoslijedu i prosvjetne djelatnike. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs naglasio je kako se o njima vodi računa kao o važnoj skupini radi održavanja nastavnih i odgojnih procesa.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš