Aladrović: Plaće i dalje trebaju rasti brže od inflacije

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović ključnim pitanjem smatra nastavak rasta plaća brže od inflacije. U proteklih pet godina prosječan nominalni rast plaća iznosio je 28 posto, a cijena 11 posto, a razlika predstavlja realan rast plaća.

Aladrović je najavio za utorak nastavak kolektivnih pregovora sa sindikatima državnih i javnih službi na kojem ćemo predstaviti Vladinu ponudu na njihov zahtjev za povećanjem osnovice plaća.
 
Sindikalne zahtjeve za 13. plaćom ocijenio je nerealnim. No, u pregovorima se ne razgovara samo o osnovici nego i nizu materijalnih prava, kazao je izrazivši otvorenost Vlade za to jer predviđena masa za plaće nije ograničavajući faktor za pregovaranje.
 
Vrijeme jeftine energije je prošlo
 
U vezi moguće nestašice plina zbog velikog nesrazmjera između nabavne i prodajne cijene, koji ugrožava distributere, Aladrović je uvjeren da nestašice neće biti.
 
Ministar Josip Aladrović izjavio je da će Vlada, bude li potrebno, reagirati u vezi poskupljenja energenata i vidjeti što treba učiniti odmah, a što na temelju praćenja trendova, odnosno je li rast cijena kratkotrajan ili je rezultat poremećaja na tržištu.
 
"Vlada može i hoće reagirati kada se za to stvori potreba, no trenutno razmatramo različite scenarije, prije svega Ministarstvo gospodarstva, i donijet ćemo potrebne mjere. No, treba vidjeti pokazatelje i o njima razgovarati prvo na ekonomskoj pa onda na političkoj razini", rekao je Aladrović novinarima nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.
 
 Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Socijalna politika | Josip Aladrović