Aladrović: Prosječno povećanje mirovina 60 kuna

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je danas da će usklađivanje mirovina, koje bi se trebalo provesti u rujnu, iznositi 2,44 posto, što je povećanje od 60 kuna na prosječnu mirovinu i 40 kuna na najnižu mirovinu.

"Usklađenje koje će se dogoditi iznosit će 2,44 posto, otprilike 60 kuna na prosječnu mirovinu i 40 kuna na najnižu mirovinu. Time nastavljamo trend relativno visokih usklađenja mirovina i, između ostalog, polučujemo jedan od ciljeva mirovinske reforme kroz promjenu načina usklađenja", rekao je Aladrović novinarima uoči Vladina užeg kabineta.

Vezano uz najavu štrajka sindikata u obrazovnom sustavu ako im se ne povećaju plaće, kazao je da se "razgovori o tome ne odvijaju" dodavši da će se vidjeti što će budućnost donijeti.

Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima u zdravstvu koji se nastavljaju u petak, izrazivši uvjerenje da će zajedno pronaći način da se štrajk ne dogodi, odnosno da će dogovoriti obnovu granskog kolektivnog ugovora na zadovoljstvo svih zainteresiranih.

Upitan je li premijer Andrej Plenković spreman popustiti zahtjevima sindikata u zdravstvu, Aladrović je ponovio da je Vlada tu jedinstvena u svojim stavovima i očekuje horizontalno povećanje plaća, odnosno horizontalnu korekciju.

"Vlada je jednoglasna u pogledu toga kako treba neke stvari formulirati. Naravno da ministri iz svojih resora zagovaraju određene izmjene koje smatraju da bi bile pozitivne, ali Vlada će definitivno donijeti stav i ispregovarati taj stav koji će biti na zadovoljstvo svih", poručio je ministar rada.

(Izvor: HINA/Vlada)

 



Pisane vijesti