Anušić za HTV: Sutra potpisujemo ugovor za izgradnju jednog ophodnog broda

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/13 ozujka/Anusic_13032024.png

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a gdje je govorio o modernizaciji Hrvatske vojske, imenovanju čelnog čovjeka SOA-e, a također je najavio i potpisivanje ugovora za izgradnju ophodnog broda.

O imenovanju šefa SOA-e
 
Anušić je komentirao sastanak vezan uz imenovanje ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije na Pantovčaku te kasnije nesuglasice. Naime, nakon sastanka ministar Anušić tvrdi jedno, a predstavnik predsjednikovog ureda drugo. Orsat Miljanić kaže da je predsjednik Zoran Milanović na tom sastanku zapravo rekao da se o imenovanju novog ravnatelja SOA tek treba raspravljati.
 
- Kao što sam rekao ujutro na potpisivanju ugovora za helikoptere "Black Hawkove" tema oko tog sastanka je za mene završena. Ja je komentirati više neću, a posebno nemam što komentirati i raspravljati preko medija s gospodinom Orsatom Miljanićem. Ja sam s predsjednikom razgovarao, dogovor je bio postignut, kako sam i rekao već nekoliko puta i nemam jednostavno razloga više to ponavljati, rekao je Anušić.
 
Dodao je kako ima ozbiljne poslove, ozbiljne projekte i ozbiljne stvari koje su pred njim te da će sačuvati snagu da to riješi dok mu još mandat traje.
 
- Fokusiran sam na to da poravnam probleme koje imaju oružane snage i MORH. Ovo je iza mene. Sve drugo, što se tiče i što se komunicira kad govorimo o imenovanju ravnatelja SOA-e, svakako je resor potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, koji vodi taj sektor i koji će komunicirati dalje oko eventualnog budućeg imenovanja određene osobe na poziciju ravnatelja SOA-e, istaknuo je Anušić.
 
Naveo je da treba završiti s javnim raspravama i s javnim prepucavanjima na tu temu.
 
- Ured predsjednika bi trebao imati svjesnost i odgovornost prema čovjeku koji obnaša dužnost ravnatelja SOA-e i koji osam godina više nego profesionalno obnaša tu dužnost, rekao je.
 
Također smatra da to nije tema za rasprave i kontinuirana propitivanja, odnosno da li se nešto dogovorilo ili nije.
 
- Ja sam svoje rekao, javnost može vjerovati meni ili nekome drugome ili trećemu. Ja sam svoje završio, rekao, i za mene je ta priča završena i ja se više ne osvrćem na nju, istaknuo je Anušić.
 
Modernizacija Oružanih snaga RH

Govoreći o modernizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te novim helikopterima i novim vojnim zrakoplovima te što će značiti ova nova tehnologija, Anušić je rekao kako se hrvatske Oružane snage moraju orijentirati i prebaciti na zapadnu tehnologiju.

- Veliki dio Oružanih snaga još uvijek se oslanja na tehniku istočne proizvodnje. To je napušteno, mi smo članica NATO-a, mi smo zemlja koja je okrenuta Zapadu, članica EU-a i strategija opremanja oružanih snaga ide u tom smjeru. Ovo je korak prema tome, istaknuo je.

Dodao je da će uskoro 12 helikoptera Black Hawk i 12 zrakoplova Rafale naše zračne snage ojačati, osnažiti i staviti ih u rang najboljih, najkvalitetnijih u ovom dijelu Europe.

- Vrlo bitna stvar je savezništvo sa SAD-om. SAD nas prati praktički u svoj našoj modernizaciji oružanih snaga, ne samo kroz zračne snage, nego i kroz Bradleye koji su kopnene snage. To je odličan smjer, dobar smjer, kvalitetni projekti te kvalitetno savezništvo koje nam se nudi i u budućnosti te ćemo s njima razvijati i dalje snažiti i jačati Oružane snage Republike Hrvatske, naglasio je Anušić.
 
Situacija u Zrakoplovnom tehničkom centru
 
Govorio je i o Zrakoplovnom tehničkom centru za kojeg iskusni mehaničari tvrde da se on urušava i upozoravaju na brojne nepravilnosti u radu, nesposobnosti uprave i niskim plaćama.

- Jedan od prvih mojih sastanaka, u prvih tjedan dana kada sam došao na poziciju ministra obrane bio je s upravom ZTC-a i sa sindikatom. Ono što je bio problem tada bili su mali prihodi, male plaće. Istog tog trenutka smo započeli proces povećanja cijene radnoga sata kojeg obavljaju i rade za MORH. Povećali smo osjetno prihode zakupom tehničkog centra, u procesu je vraćanje ZTC-a na listu strateških bitnih tvrtke za Republiku Hrvatsku. Osigurana su sredstava za veće plaće, kolektivni ugovor je na stolu. U ovom trenutku niti uprava, niti čelništvo sindikata ne mogu naći zajedničku riječ i zajednički dogovor. Danas je zadnja informacija da je ponovno počeo proces mirenja. Ono što se tiče Vlade i mene, mi smo to učinili, pojasnio je Anušić.

Na pitanje može li se više išta napraviti od toga, Anušić je rekao da može.

- Ako se ne budu uskoro dogovorili i ne budu li uskoro svi radnici ZTC-a imali potpisane nove ugovore, kolektivni ugovor i nove platne liste, onda ćemo pokrenuti drugu fazu komunikacije sa ZTC-om i s upravom i sa sindikatom, ali o tom potom. Uglavnom, to se mora riješiti, naglasio je.

Odgovorio je i na pitanje što će biti s kanaderima i hoćemo li imati pripremljene kanadere za predstojeću protupožarnu sezonu zbog problema u ZTC-u.

- Što se tiče kanadera i protupožarne sezone svjestan sam tog problema, zato sam i bio tamo drugi ili treći dan nakon što sam preuzeo dužnost, budite bez brige, ne treba nitko strahovati, sve će biti u redu, istaknuo je Anušić.
 
Ekskluzivno: Sutra se potpisuje ugovor za jedan ophodni brod

Anušić se dotaknuo i situacije s obalnim ophodnim brodovima.

- Podsjećam da je 2014. godine potpisan ugovor za izgradnju pet obalnih ophodnih brodova. Samo jedan je isporučen do sada, a četiri nisu isporučena, rekao je.

Dodao je kako je prestala komunikacija i kako su davno prestale daljnje realizacije tog projekta.

- Drugi sastanak koji sam imao, kada sam došao na poziciju ministra obrane, upravo je bio vezan uz Brodosplit i rješavanje toga. Ovo je sada najnovija vijest - sutra potpisujemo prvi ugovor za izgradnju jednog ophodnog broda koji će biti izgrađen za devet mjeseci u Brodosplitu, najavio je ekskluzivno Anušić.
 
O vojnom roku: 3 mjeseca, civilna služba puno duže

Što se tiče vojnog roka i kada će prvi ročnici u vojarne, Anušić je rekao kako se nada da će to biti iduće godine.

- Tri mjeseca je trajanje i to je ono što smo se usuglasili zajedno s Oružanim snagama da je to najoptimalnije. Bit će obvezan, ali isto tako postoji priziv savjesti i to je ustavna kategorija, tu ne ulazimo i to ne možemo niti želimo mijenjati. No, s benefitima i popularizacijom službe vojnog roka ćemo ustrajati. Isto tako civilna služba vojnog roka sigurno neće trajati tri mjeseca nego puno duže, rekao je ministar obrane.

Dodao je da svake godine 15.000 mladića stjecanjem svoje punoljetnosti ostvari mogućnost da se pridruže Oružanim snagama Republike Hrvatske.
 
Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti