Bačić: Novi Zakon ubrzat će obnovu

Slika /Vijesti/2023/Veljača/15 veljače/HN20230215921187.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je da će novi Zakon o obnovi ubrzati obnovu potresom pogođenih područja te upozorio kako još nisu svi građani podnijeli zahtjev za obnovu svojih kuća.

"Vjerujem da će zakon ubrzati obnovu", rekao je Bačić tijekom rasprave o novom Zakonu o obnovi. Osvrćući se na rješavanje građana za obnovom, upozorio je i da još uvijek nisu svi građani podnijeli zahtjev za obnovu svojih kuća.

Bačić je istaknuo da će se sve zahtjeve koji su podneseni riješiti u najkraćem mogućem roku, nakon čega slijedi izlazak na teren, obilazak tih kuća, nalaz, projektiranje te onda radovi na obnovi.

"Mi smo s ovim načinom to maksimalno skratili i ubrzali. Nadam se da ćemo provedbom zakona sada puno, puno prije doći do mogućnosti početka radova. To je najvažnije i to je jedina poruka koju ovaj zakon može poslati iz Hrvatskog sabora", rekao je.

Poboljšat će se model samoobnove

Bačić je kazao kako će se novim zakonom poboljšati model samoobnove, pojasnivši da će se novim modelom unaprijed svakom sugrađaninu kojemu slijedi konstrukcijska obnova ili izgradnja zamjenske kuće u startu isplatiti cjelokupni iznos za izradu projekta, za obnovu konstrukcijsku ili za izgradnju njegove zamjenske kuće.

Tako će mu se sredstva u cijelosti uplatiti na njegov poseban račun u njegovoj poslovnoj banci. No, uvjet je da će svaka isplata podrazumijevati potpis nadzornog inženjera i prolaziti kroz trijažu ministarstva jer se radi o javnom novcu i nužna je tu kontrola kako ne bi došlo do nenamjenskog korištenja.
"Svaki naš sugrađanin koji ide u samoobnovu za potrebe vlastitog angažmana na uređenju svoje kuće, bilo konstrukcijske obnove, bilo zamjenske dobit će 3300 eura", rekao je Bačić.

Na upit o plaćanju pričuve i kredita za zgrade u kojima vlasnici ne žive, kazao je da je zakonom predviđeno da će se to plaćanje ukinuti. Osim u slučaju kada je ta pričuva izvor povrata kredita prema banci. "Tu mi ne možemo intervenirati u taj ugovor", ustvrdio je.

O prijedlogu da se ljudima koji žive u kontejnerima mjesečno, dok država ne napravi obnovu, daje 200 eura, Bačić je rekao da je krajem godine osigurano 2000 kuna po svakom sugrađaninu koji živi u kontejnerima. Također, isplaćeno je 7500 naknada podsjetivši kako u kontejnerima živi 6258 ljudi. Najavio je i da će se sutra na Vladi još osigurati 1493 naknade.

"To je 9000 naših sugrađana koji su dobili po 2000 kn. Sve što se napravi tim ljudima je malo iako im se plaća i struja i sve moguće režije", kazao je.

Upitan kako će do kraja lipnja iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti EU, Bačić je odgovorio da im su za iskoristivost 1,03 milijardi eura brojni krajnji korisnici ugovorili 1300 projekata ukupne vrijednosti 2,7 milijardi eura. Pri tome je velika većina projekata u realizaciji.

Na upit koliko će obnova skuplje koštati jer su cijene građevinskog materijala više od 50 posto skuplje nego prije dvije godine, ministar je kazao da ne može reći koliko će koštati cjelokupna obnova jer za dio objekata koje treba obnoviti nemaju ni podnesen zahtjev.

No, za 1300 objekata, za koje imaju podatke, ukupan iznos je 2,7 milijardi eura. "To su javne zgrade i najskuplji projekti uopće koje ćemo kroz obnovu obnoviti i očuvati", poručio je.

Obnova javnih zgrada ne stoji tako loše 

Ministar Bačić je, predstavljajući novi zakon, istaknuo da je obnova u javnom interesu Hrvatske i jedan od najvažniji prioriteta Vlade.

„Obnova je iznimno kompleksna i zahtjevna i nije moguće dati jednoznačnu ocjenu. Spora je i neučinkovita u dijelu obnove privatnih ili obiteljskih kuća, ali kada je u pitanju obnova javnog sektora i infrastrukture te javnih zgrada stvari ne stoje tako loše”, kazao je Bačić.

Istaknuo je kako je novi zakon napisan prvenstveno zbog obnove obiteljskih i višestambenih kuća, napomenuvši pritom da za dio obnove koji se financira iz Fonda solidarnosti nikakav zakon više ne može promijeniti ništa.

„To je u završnoj fazi, ima još 22 tjedna do kada moramo potrošiti 1,03 milijarde eura i kakav god zakon bio, taj dio obnove, koji je ogroman, ne može se promijeniti”, rekao je Bačić.

Novi zakon donosi centralizaciju tri tijela, ministarstva, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, ujednačivanje procedura, jedinstvenu javnu nabavu i ukidanje nepotrebnih dokumenata, a sve bi to trebalo značajno ubrzati procedure, naveo je ministar.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti