Bačić: Prioritet će biti dostupno stanovanje za mlade

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/20 svibnja/Bačić Press 3.jpeg

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je danas kako će prioriteti resornog ministarstva u novom mandatu biti nastavak obnove nakon potresa, omogućavanje dostupnog stanovanja mladima i novi zakon o prostornom uređenju.

„Prioritet će biti nastavak postignute dinamike obnove na području zagrebačkog i petrinjskog potresa, vezano uz javne zgrade i privatnu imovinu“, poručio je ministar Bačić u izjavi novinarima nakon prve sjednice nove Vlade.
 
Dodao je i kako informacije o postpotresnoj obnovi više neće biti na svim sjednicama Vlade, već će o tome biti riječi jednom mjesečno.
 
"Prva sjednica Vlade u mjesecu imat će na dnevnom redu informaciju o stanju obnove tako da ću ubuduće, kao potpredsjednik Vlade zadužen i za obnovu, jednom mjesečno izvještavati Vladu, a time i javnost, o dinamici obnove", rekao je.
 
Nacionalni plan stambene politike
 
Kao drugi prioritet izdvojio je donošenje nacionalnog plana stambene politike, za koji je kazao da bi kroz mjesec dana trebao biti u javnom savjetovanju.
 
Bit će to prva stambena strategija donesena od uspostave hrvatske samostalnosti, naglasio je Bačić, s kojom želimo mladim ljudima učiniti dostupnim stanove ili kuće.
 
Donošenje novoga zakona kojim će se pristupiti sustavnijem prostornom uređenju u Hrvatskoj ministar je istaknuo kao treći prioritet.
 
Rekao je i kako će se vjerojatno povećati plaće ministara i državnih dužnosnika.
 
"To je nešto što je pred nama. U idućih nekoliko tjedana, ili mjesec do dva, sigurno ćemo predložiti da se i taj dio riješi", izjavio je Bačić, napominjući kako ministri trenutno ne primaju odgovarajuću plaću za ono što rade.
 
Smatra da plaću ministara i drugih državnih dužnosnika treba uskladiti s povećanjima plaća u realnom sektoru i plaćama ostalih zaposlenika u Hrvatskoj te podsjetio kako je prosječna plaća oko 1.250 eura.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti