Bačić: Prioritet je ubrzati izgradnju zamjenskih kuća

Slika /Vijesti/2023/Ožujak/21 ožujka/Bačić 2.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je u utorak, uoči treće obljetnice zagrebačkog potresa, da je plan za ovu godinu završiti sva projektiranja za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

"Što se tiče izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, to je najlošiji dio obnove nakon zagrebačkog potresa, činjenica je da na zamjenskim kućama nismo položili ispit, ako tako mogu reći”, izjavio je Bačić na konferenciji za novinare uoči treće obljetnice potresa u glavnom gradu.

Još uvijek nije izgrađene nijedna zamjenska kuća, a za izgradnju je predano 247 zahtjeva. Među njima, za 21 kuću u tijeku je javna nabava, dok je za projektiranje kuća potpisano 184 ugovora, kazao je.

Početkom svibnja počinje gradnja 21 kuće

Do kraja ove godine resorni ministar najavljuje značajni napredak u tom segmentu obnove.

"Plan za ovu godinu je završiti sva projektiranja za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća. Početkom svibnja krećemo s izgradnjom 21 kuće, a do kraja godine imat ćemo radove na 100 kuća”.

Na pitanje je li Vlada odgovorna za loše brojke kad su zamjenski obiteljske kuće u pitanju, Bačić odgovara da se neće vraćati u prošlost, nego zajedno sa svojim suradnicima učinit sve da nadoknadi zaostatak.

"Svaki sam dan na području Petrinje, Gline ili Zagreba, razumijem nezadovoljstvo naših sugrađana. Ono što mogu reći jest da ćemo javne nabave geografski klasterirati kako bi na jednom mjestu imali veći broj kuća za izgradnju i na taj način privukli velike građevinske firme”, najavio je Bačić.

Podnesen 1951 zahtjev za konstrukcijsku obnovu zgrada

Bačić je također kazao koji je najvažniji cilj do kraja prve polovice 2023.godine, a to je isplatiti 1,03 milijarde eura za projekte obnove iz Fonda solidarnosti.

"Manje je važno hoće li u tih milijardu eura ući neka škola, fakultet, ili zgrada Vlade i Sabora. Ono što ide u konstrukciju obnovu će se ionako napraviti, a može se financirati nekim drugim modelom, recimo iz nacionalnih sredstava ili NPOO-a”, odgovorio je ministar na pitanje je li propao projekt obnove dviju najvažnijih zgrada na Markovom trgu.

Što se tiče konstrukcijske obnove oštećenih zgrada, od 1951 podnesenog zahtijeva, završena je obnova 23 zgrada i kuća. Po jednoj konstrukcijskoj obnovi isplaćeno je u prosjeku oko 400 tisuća eura, napominje Bačić

U tijeku obnova 32 zgrade

Obnova je u tijeku na 32 zgrade, dok kod 9 višestambenih zgrada u centru Zagreba traje javna nabava izvođača.

"Teže je konstrukcijski obnoviti jednu bolnicu, nego sagraditi novu. Na primjer, na bolnici Merkur izvode se najzahtjevniji građevinski radovi, zbog čega je smanjen broj dvorana i soba, a negdje morate smjestiti sve pacijente i liječnike", kazao je resorni ministar, dodavši da se konstrukcijske obnove složeni i zahtjevni procesi.

Osim projekata konstrukcijskih obnova i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, Bačić najavljuje stambeno zbrinjavanje za obitelji koje stanuju u kontejnerima.

"Državne nekretnine uređuju 216 zapuštenih stanova. Nažalost, većina njih je u Zagrebu, stoga je teško očekivati da će se netko htjeti preseliti ovdje iz, npr., kuće u Glini" poručio je ministar.

Resorni ministri i gradonačelnik obišli radove na obnovi zgrada u Zagrebu

Resorni ministri Branko Bačić, Radovan Fuchs i Nina Obuljen Koržinek te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević obišli su u utorak nekoliko lokacija obnove zgrada oštećenih u potresu u Zagrebu prije tri godine.

Oni su se na licu mjesta uvjerili kako teku radovi na Gimnaziji Tituša Brezovačkog, zgradi u Đorđićevoj 20, te zgradama Hrvatskog glazbenog zavoda te Agronomskog fakulteta.

Za zgradu u Đorđićevoj ugovorena je konstrukcijska obnova u iznosu od 600.000 eura, radovi su započeli u prosincu prošle godine, a ministar graditeljstva Branko Bačić je najavio da se završetak očekuje do kraja godine.

Bačić je istaknuo da je na području Zagreba izniman interes za samoobnovu naročito sada kada je objavljeno da će se u cijelosti na račun ili upravitelja zgrade ili predstavnika stanara ili vlasnika kuće isplaćivati cjelokupan iznos.

"Mi ćemo odmah u startu kada utvrdimo razinu obnove, kada budemo znali radi li se o konstrukcijskoj ili nekontrukcijskoj obnovi ili izgradnji zamjenske kuće isplaćivati iznos koji je potreban i za projekt i za izvođenje radova i za nadzornog inženjera", rekao je ministar.

Pored toga se, ističe, osigurava dio novaca koji je namijenjen za koordinaciju samoobnove, a sredstva se isplaćuju ili upravitelju zgrade ili osobi koju dogovore zajedno vlasnici i koja će u njihovo ime voditi samoobnovu ili pak samo vlasniku zgrade ako se odluči na samoobnovu.

Zgrada HGZ-a jedan od najvećih projekata u Zagrebu

Nakon Đorđićeve, Bačić i Tomašević su zajedno s ministricom kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli zgradu Hrvatskog glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici.

Obuljen Koržinek istaknula je da radovi na HGZ-u jako dobro napreduju te će sve biti u roku završeno, a neki dosadašnji trošak je oko sedam milijuna eura.

Međutim, dodala je, cjelovita obnova će trajati još oko dvije godine i očekuju da će nakon završetka biti stavljena u funkciju ne samo Velika i Mala dvorana Zavoda nego i brojni dodatni prostori.

"Ovo je najbolji primjer unapređenja jednog prostora kulture koji će nakon obnove dobiti puno novih sadržaja",  kazala je Obuljen Koržinek.

Istaknula je i da je zgrada HGZ-a jedan od najvećih projekata u Gradu jer je vrlo teško stradala u zagrebačkom potresa sa značajnim progresivnim štetama nakon petrinjskog potresa.

Nakon HGZ-a ministar Bačić je s državnim tajnikom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivicom Šuškom obišao radove na obnovi zgrade Agronomskog fakulteta zajedno s dekanom tog fakulteta Ivicom Kisićem.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 17,08 milijuna eura, a planirani završetak je do kraja kolovoza.

Iz Fonda solidarnosti ugovoreno je 8.1 milijuna eura, planirano je do roka provedbe FSEU potrošiti 12.1 milijuna eura.

U izradi je dodatak ugovora u iznosu 4.04 milijuna eura (u procesu pregleda TOPFD), čime će vrijednost ugovorenih sredstava iz Fonda solidarnosti iznositi 13.03 milijuna eura.  Iz NPOO-a je planirano 4,9 milijuna eura.

Prije ovih lokacija, ministar Bačić je s ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom i gradonačelnikom Tomaševićem obišao radove na Gimnaziji Tituš Brezovački.
 

Izvor: Hina/Vlada

 Pisane vijesti