Bačić: U Krapinsko-zagorskoj županiji uložen 21 milijun eura za sanaciju klizišta

Slika /Vijesti/2023/Rujan/25 rujna/Ministar Bačić KZŽ.jpg

O sanaciji klizišta i obnovi Krapinsko-zagorske županije nakon potresa bilo je riječi na sastanku župana Željka Kolara te gradonačelnika i načelnika s potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem koji je kazao kako je u sanaciju klizišta uložen 21 milijun eura.

"Na području 19 jedinica lokalne samouprave u Krapinsko-zagorskoj županiji uložen je 21 milijuna eura kojima su se sanirala brojna klizišta. Sredstvima Fonda solidarnosti u iznosu od 1,3 milijarde eura sanirali smo, na području zagrebačkog i petrinjskog potresa, ukupno 217 klizišta", rekao je ministar.

Bačić je istaknuo važnost tog sastanka kako bi se 'iz prve ruke' čuli stavovi i razmišljanja župana, gradonačelnika i načelnika o načinima sanacije postojećih klizišta.

Na području Krapinsko-zagorske županije realizira se obnova 155 projekata u iznosu 152 milijuna eura

Na sastanku je bilo riječi i o obnovi na području Krapinsko-zagorske županije nakon potresa.

"Utvrdili smo da se na području županije realizira obnova 155 projekata u iznosu 152 milijuna eura i veliki dio tih projekata je već završen. Krenuli smo i u značajniju obnovu i izgradnju zamjenskih kuća", rekao je Bačić i najavio obilazak zamjenskih kuća koje će poslužiti za privremeno stambeno zbrinjavanje građana koji žive u kontejnerima.

Župan Kolar istaknuo je da područje Krapinsko-zagorske županije prednjači što se tiče klizišta na području čitave države.

"Jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu u stanju bez programa Vlade RH sanirati ni kratkoročno ni dugoročno", izjavio je Kolar i dodao kako se mora pronaći način da se klizišta i nastale štete svedu na minimum, odnosno da se brzo osigura smještaj ljudima koji su stradali.

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović također je izdvojio kontinuirane probleme koji se događaju na području županije.

„Ove godine imali smo duže kišno razdoblje koje je aktiviralo niz klizišta gdje su stradali stambeni objekti. Siguran sam da će ovaj Program ublažavanja posljedica klizišta značajno pomoći upravo za rješavanje problema obiteljskih kuća", naglasio je Gregurović.

Do kraja godine sanacija 80 klizišta 

Predsjednik Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako će se na području Krapinsko-zagorske županije do kraja godine sanirati 80 klizišta u vrijednost od 7 milijuna eura.

"Najviše klizišta sanirano je na području Krapinsko-zagorske županije, a onda je sljedeća Varaždinska županija. Tim mjerama i programima obuhvaćen je ukupan prostor Krapinsko-zagorske županije jer od 32 jedinice lokalne samouprave, na njih 30 su počeli radovi sanacije klizišta" objasnio je Đuroković.

Nakon sastanka ministar, župan i gradonačelnik obišli su tvrtke Jedinstvo Krapina d.o.o. i Aluforma d.o.o., koje su izabrane u nabavi mobilnih visokoenergetskih kuća. Jedinstvo je dosad izradilo 40, dok je Aluforma napravila 100 zamjenskih kuća.

Predsjednik uprave HEP-a je dužan provesti rušenje objekta dokaže li se protuzakonitost

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Bačić je kazao da je predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić dužan provesti rušenje objekta, ako se rješenje pokaže protuzakonito.

"U postupku je proces definiranja protuzakonite gradnje. S obzirom da proces provodi državni inspektorat, a ne moje ministarstvo, ogradio sam se u nekoliko navrata da nisam upoznat je li pravomoćno završen postupak utvrđivanja nelegalnosti gradnje Frane Barbarića", rekao je Bačić.

Kada nastupi ta činjenica, kada se donese rješenje da je protuzakonito, onda je Barbarić dužan provesti rušenje tog objekta, dodao je.

Bačić je kazao kako je riječ o kaznenom djelu te da će više o toj temi moći reći završetkom pravomoćnog postupka.

"Što se tiče kaznene prijave temeljem čl. 212 Zakona o kaznenom postupku nezakonita gradnja na području koje je proglašeno od posebnog interesa, a što i je obalno područje mora na kojem je gradio Barbarić je kazneno djelo. Prema tome, državni inspektorat bio je dužan podnijeti kaznenu prijavu što je i napravio", rekao je.

Bačić je kazao i da se provodi istraga kako bi se utvrdili razlozi i posljedice razdoblja kada je cijena plina bila iznad potreba hrvatske poljoprivrede zbog punih skladišta.

Predsjednik Vlade, rekao je, već se u nekoliko navrata izjasnio o periodu u kojemu je cijena plina, s obzirom na popunjenost podzemnog skladišta bila višak u sustavu hrvatske privrede.

Tijekom tog razdoblja, plin je prodavan po sniženim cijenama. U tijeku su ispitivanja svih okolnosti kako i na koji način je do toga došlo i o statusu tog procesa će se, u kojemu je učinjena šteta hrvatskoj privredi, odrediti kazna", zaključio je ministar Bačić.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti