Bačić u Petrinji: Jezgri grada vraća se izgled prije potresa već iduće godine

Slika /Vijesti/2024/Travanj/29 travnja/HN20240429511434.jpg

Petrinja je ogromno gradilište, već iduće godine jezgri grada vratit će se izgled prije potresa koji se dogodio prije tri godine, rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. 

Ove godine uz Dan Grada Petrinje, blagdan sv. Lovre 10. kolovoza, očekuje se otvorenje prve zgrade javne namjene u središtu grada, rekli su u Petrinji ministar Bačić i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.
 
​Na području Petrinje dosad je obnovljeno 3479 objekata, bilo da je riječ o konstrukcijskoj ili nekonstrukcijskoj obnovi ili izgradnji zamjenskih objekata, kazao je Bačić koji je obišao zgrade katastra i državnog arhiva te zgrade gradske uprave u središtu Petrinje. 
 
Očekuje se da će prva obnovljena i otvorena zgrada javne namjene u središtu Petrinje biti zgrada katastra i državnog arhiva, čija je vrijednost radova tri milijuna eura.
 
Obnova zgrade gradske uprave najzahtjevniji je projekt konstrukcijske obnove u Petrinji i vrijednost je tih radova 10 milijuna eura.
 
Ministar je naglasio da je konstrukcijska obnova najveći izazov jer je riječ o vrlo zahtjevnim i skupim radovima.
 
Zadovoljan je suradnjom s Gradom Petrinjom kojem je država prepustila obnovu užeg centra kako bi ona bila brža i efikasnija. O tome redovito razgovaramo na radnim sastancima i rezultati su vidljivi, poručio je Bačić. ​
 
Nakon radnog sastanka izrazili su zadovoljstvo dinamikom obnove uz koju je pokrenuta i novogradnja kako bi se revitalizirala Petrinja i Banovina, odnosno cijela Sisačko-moslavačka županija. 
 
Ministar je rekao da će uskoro biti otvorena gradilišta za osam novih stambenih zgrada, kakvih se planira izgraditi 36 na području županije.
 
​Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti