Banožić: Do kraja godine dugoročan plan razvoja Oružanih snaga RH

Saborski klubovi u četvrtak su jednoglasno pozdravili Vladin prijedlog da se u operaciju potpore miru „Sea Guardian“ u Sredozemlju uputi do 35 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, pri čemu se oporbeni zastupnici otvorili pitanje opremljenosti Hrvatske vojske.

Ministar obrane Mario Banožić zastupnicima je najavio da će do kraja godine pred njima biti dugoročan plan razvoja Oružanih snaga, dokument koji će pratiti jasni izvori financiranja i opremanja u Hrvatskoj vojsci.

Cilj nam je da u sve tri grane Oružanih snaga idemo u modernizaciju, podizanje razine obuke, kao i štićenje dosadašnjih prava koje HV ima, rekao je ministar.

Operacija na Sredozemlju - početkom rujna

U operaciju koja bi trajala oko 20 dana, početkom rujna išli bi brodom Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik, rekao je ministar Banožić, napominjući da je 1, 2 milijuna kuna osigurano su u državnom proračunu, a prethodnu  suglasnost dao je predsjednik Republike.  

Operacija Sea Guardian je NATO vođena operacija započeta 2016. godine u kojoj je Hrvatska do sada sudjelovala dva puta.

Pripadnici hrvatskih Oružanih snaga do danas su pod okriljem NATO-a, EU-a i UN-a sudjelovali u operacijama na područjima 28 država i dobivali pohvale, istaknuo je Anđelko Stričak (HDZ). Podsjetio je kako je Hrvatska početkom 90-ih i sama koristila mirovne misije, da bi već 1999. njeni vojnici sudjelovali misijama.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Mario Banožić