Bedeković: Pojačat ćemo kriterije za otvaranje domova za starije

Nakon požara u kojem je u domu za starije i nemoćne osobe u Andraševcu u Hrvatskom zagorju, smrtno stradalo šestoro štićenika, ministrica za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, u HRT-ovoj  emisiji "Tema dana", kazala je da je danas obišla mjesto tragedije.

Uputila je izraze sućuti članovima obitelji stradalih osoba. Također je istaknula  da je riječ o jednom od privatnih domova koji su izvan mreže Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, odnosno izvan mreže pružatelja usluga.

"Teško je u ovome trenutku govoriti o odgovornosti. Očevid je završio. Treba utvrditi činjenično stanje i uzroci i tek tada će se moći nešto više o svemu reći", rekla je ministrica.

Budući da se radi o privatnom domu, Ministarstvo nije nadležno za njegov nadzor sve dok netko ne prijavi određene nepravilnosti, pojasnila je. Ministrica je kazala da to nije dobro rješenje te da je današnji događaj i dokaz tomu, te je najavila da će Ministarstvo uskoro predložiti novi zakon o socijalnoj skrbi koji će donijeti bolja rješenja.

"Tražit ćemo pojačavanje kriterija za dobivanje dozvola za otvaranje ustanova ovakvog tipa", naglasila je.

(Izvor: HRT, Vlada)

Pisane vijesti