Beroš: Čast mi je sudjelovati u kampanji cijepljenja

  • Slika /Vijesti/2021/svibanj/8 svibnja/E03QGh-XIAAE6fe.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš u subotu je cijepio građane protiv covida na Zagrebačkom velesajmu. Istaknuo je da mu je čast sudjelovati u kampanji cijepljenja te poručio da će Hrvatska sa sadašnjim tempom postići željenu procijepljenost od 55 posto odraslog stanovništva do kraja lipnja.

Tijekom jučerašnjeg dana postigli smo novi rekord - 53.099 građana je cijepljeno. Ako zadržimo ovaj tempo, postići ćemo željenu procijepljenost, poručio je Beroš koji je tijekom prijepodneva cijepio stotinjak građana cjepivom AstraZeneca u paviljonu Zagrebačkog velesajma.

Istaknuo je i impresioniranost dobrom organizacijom cijepljenja na Velesajmu s dovoljnim brojem punktova i djelatnika, bez čekanja.

"Svi građani koji se žele cijepiti, imaju svoje cjepivo", poručio je Beroš te ponovno naglasio značaj cijepljenja za povratak u staro normalno.

"Moramo širiti svijest o potrebi cijepljenja jer je to alat koji nam omogućuje da skinemo maske, živimo normalno i imamo normalnu turističku sezonu", istaknuo je.

Postići širok spektar procjepljivanja

Upitan kako će se registrirati građane koji su se cijepili u trećim zemljama i cjepivima koja nisu odobrena u EU, Beroš je rekao da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo uskoro naći rješenje za taj problem.

"Ako je netko primio cjepivo, odobreno u EU ili ne, mora se naći način da se to registrira. Samo se mora naći način za docjepljivanje. Naš interes je postići širok spektar procjepljivanja. Naći ćemo načina kako da se to verificira”, poručio je ministar.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar istaknuo je da Grad Zagreb danas ima 29,2 posto procijepljenih, što je najviše u Hrvatskoj.

Jučer je postavljen rekord u Zagrebu cijepljenjem više od 9500 građana Pfizerovim cjepivom, dok je danas do 13 sati pozvano je 2350 građana na cijepljenje AstraZenecom.

"Spremni smo dnevno cijepiti oko 11.000 ljudi, a tempo ovisi o količini cjepiva koju ćemo dobivati", istaknuo je Šostar.

Naglasio je i da je do sada više Zagrepčana cijepljeno AstraZenecom nego Pfizerom. "Aplicirali smo preko 70.000 doza AstraZenece bez ijedne ozbiljnije nuspojave", rekao je Šostar.

Cijepljenje na Velesajmu nastavlja se u ponedjeljak prijepodne, i cijeli idući tjedan cijepit će se svaki dan od jutra do navečer, a u subotu će biti organizirano cijepljenje Moderninim cjepivom.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti