Beroš: Liječnicima predstavljen prijedlog nove uredbe o koeficijentima

Ministar zdravstva Vili Beroš opovrgnuo je izjave čelnika liječničkih udruga da nisu dobili nikakve nove informacije na sastanku u Ministarstvu, jer im je predstavljen prijedlog nove uredbe o korekcijama koeficijenata, što je jedan od njihovih glavnih zahtjeva.

Ministarstvo je Hrvatsku liječničku komoru (HLK) i druge liječničke udruge pozvalo na sastanak nakon provedene ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo liječnika, zbog čega je najavljen njihov prosvjed 18. ožujka na Markovu trgu.

Beroš je istaknuo kako je čelnicima liječničkih udruga predstavljen prijedlog uredbe koja će korigirati koeficijente dijela liječnika, što je nova informacija.  

Time bi bio riješen jedan od njihovih zahtjeva - izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto.

"Prijedlog uredbe o koeficijentima na međuresornom je savjetovanju. Ne znači da će biti prihvaćena u sadašnjem obliku, ali to je radni dokument koji je usuglašen", kazao je Beroš novinarima nakon sastanka s liječnicima.

Po sadašnjem prijedlogu, korekcije koeficijenata u zdravstvu stajale bi državni proračun oko 74 milijuna eura godišnje, odnosno 556 milijuna kuna.

Beroš je poručio da će ustrajati u izradi Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, koji bi, kako je ranije rekao, državni proračun mogao stajati dodatnih 500 do 700 milijuna kuna.

Borimo se za pacijente i želimo unaprijediti zdravstveni sustav

Komentirao je i izjave čelnika udruga da će ustrajati na održavanju prosvjeda na Markovu trgu, rekavši da je to njihovo legitimno pravo, uključujući i mogući štrajk. 

"Ako su im namjera dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite, onda vjerujem da će konstruktivno razgovarati dalje. Ako opcija bude neka druga, Bože moj, svakome će jednom njegova uloga doći na vidjelo. Ova administracija nema fige u džepu, radi transparentno, bori se za pacijente i želi unaprijediti zdravstveni sustav”, rekao je Beroš koji očekuje sve veće pritiske kako se bliži iduća, izborna godina.

Zdravstvena inspekcija ispituje slučaj pacijentice Budak

Ministar je novinarima kazao i da zdravstvena inspekcija ispituje slučaj onkološke pacijentice  Line Budak koja tvrdi da sedam mjeseci ni ona niti njezin obiteljski liječnik nisu dobili histološki nalaz iz KBC-a Sestre Milosrdnice.

Beroš je rekao da će se osobno ispričati pacijentici i zatražiti sankcije ako inspekcija ustanovi da je bilo propusta u postupanju. 

"Razgovarao sam s ravnateljem KBC-a Sestre milosrdnice o pacijentici. Oni imaju višedesetljetnu praksu da sve takve nalaze ne dostavljaju pacijentima na šalter, već se podižu u ordinaciji specijalista, a prema mojim saznanjima pacijentica je dobila informaciju da se mora javiti nadležnom specijalistu", ustvrdio je ministar.

Dodao je kako pacijentica nije dobila termin jer liste čekanja za podizanje nalaza nema te je mogla doći i podići nalaz.

"Ne znam što se u međuvremenu dogodilo. Znam da je bolnica još u prosincu dopisom odgovorila pacijentici. Rečeno mi je da je pacijentica dobila jasnu uputu da se javi specijalistu koji joj može dati nalaz. Navodno je ona podizala nalaz na šalteru, što ne mogu potvrditi, ali nalazi se ni ne mogu podizati na šalteru”, rekao je Beroš.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Vili Beroš