Beroš: Napravit ćemo sve da Hrvatska bude spremna za moguću epidemiju koronavirusa

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas da vozači sanitetskog prijevoza ne mogu imati isti koeficijent kao i vozači hitne pomoći, te najavio da će sa sindikatom sanitetskog prijevoza pokušati razgovorom riješiti problem.

"Sud je rekao svoje, ponuda je na stolu, idemo razgovarati. Štrajk je legalni način traženja prava, no mišljenja sam da vozači saniteta ne mogu imati baš onaj koeficijent kao vozači hitne, i to je moj komentar na sve skupa", rekao je Beroš novinarima pred Banskim dvorima.

Najavio je da će sa sindikatom sanitetskog prijevoza razgovarati jer se jedino tako može riješiti problem. "Moj je zadatak razmišljati o svim okolnostima, ako se štrajk proširi osigurati adekvatno pružanje usluge", naglasio je Beroš.

Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza najavio da će zbog nezadovoljstva koeficijentima i plaćama zaposlenih u sanitetu od srijede diljem Hrvatske početi štrajkovi solidarnosti zaposlenih na sanitetskom prijevozu.

Svaki sindikat će u dogovoru sa članovima, a sukladno organizaciji rada u domovima zdravlja, obustaviti rad tako da neće obavljati prijevoz pacijenata, osim kroničnih koji moraju biti svakodnevno zbrinuti, a to su dijalizirani, onkološki te hitni prijevoz u određenom vremenu.

Beroš kaže da iz sindikata još nije stigla inicijativa za sastankom, ali će promptno reagirati kada ju dobije.

Trendovi kod koronavirusa naznaka su dobrog stanja

Ministar zdravstva također je komentirao stanje u vezi koronavirusa, kojem je Svjetska zdravstvena organizacija u utorak dala službeni naziv COVID-19.

Virus je do sada zarazio preko 44.600 ljudi, a broj smrtno stradalih premašio je 1110 osoba. U zadnja 24 sata umrlo je 97 osoba te je zabilježeno još 2015 novih slučajeva zaraze.

"Ako gledamo trendove, nadam se da je to naznaka dobrog stanja. Broj oboljelih prije tri dana povećao se za 2700 u odnosu na prethodni dan, prije dva dana povećanje je bilo 2000, a danas je 1700 oboljelih. Glavna je vijest da je 5000 ljudi ozdravilo, što je ohrabrujuće", ističe Beroš.

Na pitanje o spekulacijama da Hrvatska nije spremna na veću epidemiju koronavirusa, Beroš je obećao da će napraviti sve što je potrebno da Hrvatska bude spremna.

"Iz dana u dan radimo na pripremama, promišljamo sve moguće scenarije i trudimo se biti što spremniji u danim okolnostima", poručio je ministar.

Izvor: HINA / Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš