Beroš: U sljedećem razdoblju promišljanje o opuštanju mjera

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/14 travnja/Beros.jpg

Ministar zdravstva Beroš izjavio je u utorak da strategija u borbi protiv širenja epidemije  djeluje i u sljedećem razdoblju čeka nas promišljanje o opuštanju mjera, a zamjenik načelnika Stožera CZ Trut rekao je da će odluke donositi struka sukladno analizi situacije.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u HRT-ovoj emisiji 'U mreži prvog' da je porast oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj još uvijek u granicama koje su sami sebi odredili, da strategija djeluje i vrlo je jasna - cilj je usporiti značajan porast oboljelih i omogućiti sustavu da pruža adekvatnu zdravstvenu skrb.

"Mogu reći da su naši podaci vrlo dobri i zadovoljavajući", ocijenio je. Dodao je da su brinuli o balansu mjera koje sprječavaju širenje i omogućuju normalne životne aktivnosti.

U Hrvatskoj je do sada 1650 osoba oboljelo od Covida-19, izliječenih je 400, a umrlo je 25 osoba, podatci su Nacionalnog  stožera CZ objavljeni u ponedjeljak.

Ono što nas čeka u sljedećem periodu je promišljanje o relaksaciji, opuštanju tih mjera da bi sve one životne tokove koji se mogu odvijati omogućili da bi i privredne aktivnosti na neki način oživjele, ali da i dalje uz to imamo kontrolabilan broj oboljelih, naglasio je ministar Beroš.

Struka mora dati svoju riječ

Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Damir Trut, komentirajući pridržavanje mjera tijekom uskrsnog vikenda rekao je da je u subotu bilo oko 2600 nadzora, a u nedjelju i ponedjeljak 600 do 800 nadzora. Nisu dobili informacije o velikim kršenjima, dodao je.

Bilo je sporadičnih kršenja koja su na terenu riješena i odrađena. Ništa posebno, bilo je gužvi kako se i očekivalo, očekivali smo gužve u trgovinama, rekao je Trut, Ocijenio je da neke trgovine nisu bile potpuno spremne, ali je kroz pritisak civilne zaštite sve pripremljeno i riješeno.

Trut je rekao da su se građani uglavnom pridržavali mjera poput socijalne distance i izbjegavanja grupiranja na javnim prostorima, promet je bio slab, a velika većina ljudi bila je kod kuće, što se, kako je rekao, vidjelo po punim parkiralištima.

Naglasio je da svi žele popuštanje mjera, ali da će sve biti sukladno trenutku i razini opasnosti u tom trenu. Struka mora dati svoju riječ, poručio je.

Apsolutno da razmišljamo o tome, ali odluke će se donositi sukladno analizi situacije, dodao je Trut.

Digitalni asistent

Ministar Beroš je rekao da ne može shvatiti kada se to veže uz rokove dodavši da nije moguće predvidjeti ponašanje virusa pa ne žele biti nepromišljeni i vezivati se za rokove koje neće moći ispoštovati.

Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite izvijestio je da je izdano nešto manje od milijun propusnica, ali su neke izdane na samo dan ili dva pa je sad važeće oko 700.000 propusnica.

Velika većina izdana je za privredne subjekte, tvrtke i djelatne osobe kojima je potreba putovati iz mjesta u mjesto, dodao je.

Ministar Beroš se osvrnuo i na Andriju, digitalnog asistenta Ministarstva zdravstva za borbu protiv koronavirusa koji će danas biti predstavljen.

Ovaj sustav nazvan je prema Andriji Štamparu koji je utemeljio preventivnu medicinu i sustav javnog zdravstva, i koji je, istaknuo je Beroš,  jako pomogao u borbi protiv ove epidemije. Andrija će omogućiti direktan kontakt građana s Ministarstvom zdravstva, a građanima će između ostalog pomoći prepoznati simptome zaraze koronavirusom kroz asistiranu samoprocjenu. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš