Beroš: Udio necijepljenih među hospitaliziranima pobjeda je nad zdravim razumom

  • Slika /Vijesti/2021/kolovoz/26 kolovoza/IMG_8716.png

Ministar zdravstva Vili Beroš ukazao je na današnjoj sjednici Vlade na visok udio necijepljenih covid-19 bolesnika među hospitaliziranim osobama, ocijenivši to pobjedom nad zdravim razumom, pljuskom naporima zdravstvenih djelatnika i putem ka novom jačanju epidemije.  Pozvao je još jednom ljude da se cijepe i osiguraju epidemiološki mirnu jesen.

Medved: Prioritet nam je uklanjanje oštećenih objekata

Na 73. sjednici Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktualnom stanju vezanom za potres, kazavši da Stožer koordinira sve aktivnosti kako bi se postigao cilj što brže obnove i povratka na normalno stanje.

"Jedan od prioriteta nam je uklanjanje oštećenih objekata koji prijete sigurnosti ljudi", naglasio je Medved, napomenuvši da su dosad uklonjena 282 objekta na cijelom potresom zahvaćenom području. 

"Tu je 188 obiteljskih, 36 poslovnih objekata, 17 stambeno-poslovna, 8 višestambenih zgrada, 13 javnih, 3 sakralna i 11 gospodarskih objekata, a 18 objekata se trenutno uklanja", dodao je.

Vezano uz aktivnosti u procesu obnove, ministar je izvijestio da je obnovljeno 400 obiteljskih kuća za što je uloženo više od 13 milijuna kuna. Rekao je da su u tijeku radovi na obnovi 122 kuće za što je osigurano 3,6 milijuna kuna.

Medved je kazao da je angažirano 29 tvrtki, od kojih je 12 s područja pogođenog potresom.

"U tijeku je obrada ponuda po javnom pozivu za obnovu 3 tisuće kuća, za što su Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje osigurana potrebna financijska sredstva", dodao je.   

Ministar je izvijestio da je osigurano 2.069 privremenih smještajnih objekata u kojima je smješteno 4.574 osobe. U 93 dodijeljena stana smješteno je 260 osoba, a za 302 osobe subvencioniran je podstanarski smještaj.

"Nastavljamo s potporom u opskrbi hranom i vodom za piće. U završenoj je fazi aktivnost u vezi pripreme toplih obroka od strane lokalnih ugostitelja", rekao je Medved.

Dodao je i da je primljeno tisuću zahtjeva za sanaciju bunara, a dosad je provedena sanacija na njih 463. 

U obnovu i opremanje školskih ustanova utrošeno oko 9 milijuna kuna

Zaključkom Stožera od prošlog tjedna radi opskrbe vodom od Ravnateljstva za robne zalihe zatražena je nabavka 100 spremnika zapremnine 1000 litara za distribuciju vode za tehničke potrebe te 60 paleta pitke vode, koje će Hrvatski crveni križ distribuirati pučanstvu.

"Uz sanaciju i obnovu zgrada, značajne napore ulažemo i u gospodarski oporavak ovog područja te pridonosimo njihovom socijalnom i ekonomskom osnaživanju", naglasio je Medved.   

Što se tiče statusa škola u Sisačko-moslavačkoj županiji s obzirom na početak nove školske godine, potpredsjednik Vlade je izvijestio da su 33 školska objekta na području županije pretrpjela razne stupnjeve oštećenja, od čega ih je 9 neuporabljivo te zahtijevaju dugotrajnu obnovu.

Obnovljeno je 20 škola, od čega su u konstrukcijskoj obnovi najzahtjevnije obnovljene Osnovna škola Glina, Osnovna škola Mate Lovraka u Petrinji, a u završnoj je obnovi Osnovna škola Dragutina Tadijanovića u Petrinji, koja će u potpunosti biti spremna za početak nove školske godine.

Dosad je u obnovu i opremanje školskih ustanova utrošeno oko 9 milijuna kuna.

Za učenike 11 škola nastava će se organizirati u drugim školama u županiji te je donesen detaljan plan rada koji uključuje organizaciju nastave za učenike koji zbog oštećenja škola moraju pohađati nastavu u drugim susjednim školama.

"Svi školarci, osnovci, srednjoškolci će započeti školsku godinu u sigurnim uvjetima", poručio je Medved.

Beroš: Od 16. do 22. kolovoza od ukupnog broja hospitaliziranih njih 78,7 posto nije bilo cijepljeno

Ministar zdravstva Vili Beroš ukazao je na visok udio necijepljenih covid-19 bolesnika među hospitaliziranim osobama, ocijenivši to pobjedom nad zdravim razumom, pljuskom naporima zdravstvenih djelatnika i putem ka novom jačanju epidemije.

 "Od 16. do 22. kolovoza od ukupnog broja hospitaliziranih njih 78,7 posto nije bilo cijepljeno, a u bolničkoj statistici od 16. do 24. kolovoza od 3216 osoba s pozitivnim nalazom njih 86,41 posto nije bilo cijepljeno”, kazao je Beroš.

U Općoj bolnici Zadar više od 90 posto hospitaliziranih nije cijepljeno, u KBC Rijeka broj hospitaliziranih necijepljenih tri puta je veći od broja cijepljenih, a u OB Šibenik, KB Dubrava i Specijalnoj bolnica za plućne bolesti 100 posto hospitaliziranih je ujedno i necijepljeno, naveo je.

„Svjedočimo ubrzanom rastu broja novozaraženih, hospitaliziranih i osoba na respiratoru, u tjedan dana broj hospitaliziranih povećao se za 46,7 posto, a udio osoba na respiratoru za čak 72 posto. Udio necijepljenih među hospitaliziranim osobama pobjeda je nad zdravim razumom i pljuska naporima zdravstvenih djelatnika. To je negacija znanosti i otvoreni put ka novom jačanju epidemije”, poručio je Beroš i još jednom pozvao ljude da se cijepe i osiguraju epidemiološki mirnu jesen.

Beroš je izvijestio i da je delta varijanta virusa u potpunosti prevladala te da su nove varijante virusa dokaz da se trebamo što prije cijepiti” jer u bazenima onih koji nisu zaštićeni cijepljenjem i preboljenjem stvaraju se novi virusni sojevi”.

Dodao je da se uslijed porasta broja hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru bolnički sustav kontinuiramo prilagođava i povećavaju kapacitete za covid-19 bolesnike.

„Bilo bi dobro da ovaj eho čuju ovi koji se nisu cijepili”, dodao je premijer Andrej Plenković.

Božinović: Inspektori u tjedan dana proveli 16.565 nadzora

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da od posljednje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite nije donosio nove odluke te izrazio zadovoljstvo turističkom sezonom.

„Nadamo se da će turistički dio Hrvatske i dalje na epidemiološkoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti ostati obojen narančasto unatoč osjetnom povećanju broja zaraženih”, kazao je.

Rekao je i kako su inspektori u tjedan dana proveli 16.565 nadzora, izdali pet prekršajnih naloga zbog kršenja mjera, 13 obavijesti o počinjenju, 13 usmenih rješenja, pet optužnih prijedloga i naplatili pet novčanih kazni.

Prijedlog izmjena Zakona o općem upravnom postupku

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o općem upravnom postupku i Zakona o upravnim sporovima, kojima se dodatno razrađuje i prilagođava novim načinima komunikacije javnopravnih tijela i stranaka.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da, iako je Zakonom o općem upravnom postupku omogućena elektronička komunikacija, pojedine odredbe treba dodatno dopuniti, razraditi i prilagoditi novim načinima komunikacije javnopravnih tijela i stranaka.

Uz to, razrađene su odredbe kojima se uređuje potpisivanje elektroničkim potpisom i dostava elektroničkim putem tako da se podnesci dostavljeni u elektroničkom obliku s kvalificiranim elektroničkim potpisom smatraju vlastoručno potpisanim. 

Malenica je rekao  da se izmjenama zakona propisuje dostava elektroničkim putem tako da se obavljena dostava u korisničkom pretincu informacijskog sustava povezanog na državnu informacijsku infrastrukturu smatra osobnom dostavom. 

Izmjenama Zakona o upravnim sporovima iskorištavaju se potencijali moderne tehnologije

Predstavljajući prijedloga izmjenama Zakona o upravnim sporovima, Malenica je rekao da se njime uvodi obveza naznake identifikacijskog broja tužitelja i tuženika u tužbi kao stalne identifikacijske oznake osobe koja je potrebna za elektroničku komunikaciju.

Uz to, omogućava se korištenje odgovarajućih audio-vizualnih uređaja za potrebe održavanja ročišta na daljinu ili izvođenja pojedinih dokaza korištenjem takve tehnologije.

"Kroz ove izmjene iskorištavaju se potencijali koje pruža moderna tehnologija kako bi se unaprijedile dostava u upravnim sporovima kako bi bila brža i efikasnija, što bi u konačnici trebalo dovesti do skraćivanja trajanja postupaka i smanjenja troškova", istaknuo je Malenica.  

Financiranje troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola

Vlada je prihvatila i kriterije i način financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za ovu školsku godinu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da pravo na sufinanciranje 75 posto troškova međumjesnog javnog prijevoza, kao i u prethodnoj školskoj godini, ostvaruju učenici koji su u školskoj godini 2021./2022. upisali i redovito pohađaju srednju školu, koji kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus  ili vlak, a kojima udaljenost od adrese prebivališta ili boravišta do adrese škole iznosi više od pet kilometara.

Učenicima koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje te učenicima bez roditeljske skrbi, pod  skrbništvom, sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi i obiteljskih odnosa, financiralo bi se cijena stopostotnog iznosa mjesečne učeničke karte.

Vlada je za 3. listopada 2021. raspisala prijevremene izbore za Gradsko vijeće Grada Pazina jer su održane tri neuspješne konstituirajuće sjednice na kojima nije izabran predsjednik niti je Gradsko vijeće konstituirano.

Potpora stočarima i uzgajivačima izvornih pasmina peradi

Vlada je prihvatila programe sufinanciranja i unaprjeđenja rada uzgojnih stočarskih udruženja i uzgoja izvornih pasmina peradi, modernizacija splitske Sjeverne luke uvrštena je u strateške projekte, a pokrenut je i postupak za izbjegavanja dvostrukog oporezivanja s Egiptom.

Programom potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje od 2021. do 2023. godine, iz državnog proračuna za te se namjene osigurava 1,9 milijuna kuna u prvoj i po dva milijuna u kuna u druge dvije godine provedbe.

Sufinancirat će se administrativni troškovi ustrojavanja i vođenja matičnih knjiga, troškovi ispitivanja koja provode uzgojna udruženja ili netko drugi u njihovo ime radi utvrđivanja genetske kakvoće ili prinosa stoke, uz iznimku provjera koje provodi vlasnik stoke kao i rutinskih provjera kakvoće mlijeka. Program obuhvaća i sufinanciranje troškova edukacije i informiranja uzgajivača stoke o provedbi uzgojnih programa, kao i sudjelovanje u radu nacionalnih i međunarodnih organizacija i skupova iz područja provedbe uzgojno - selekcijskog rada u stočarstvu.

Potpore za unaprjeđenje uzgoja izvornih pasmina peradi za razdoblje od 2021. do 2023. godine iznosit će prema prihvaćenom programu 500 tisuća kuna za svaku godinu.

Uzgoj izvornih pasmina domaćih životinja, među kojima i izvornih pasmina peradi od iznimnog je značaja, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Istaknula je da su izvorne pasmine uz tradicijsku i proizvodnu vrijednost, značajne i sa stajališta očuvanja genotipova životinja koje su izrazito prilagođene promjenjivim okolišnim uvjetima.

Sjeverna luka među strateškim projektima

Rekonstrukcija i proširenje Sjeverne luke na lučkom području Vranjičko-solinskog bazena pod upravom Lučke uprave Split proglašena je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Vrijednost ukupnih troškova projekta procijenjena kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu s PDV-om iznosi 334 milijuna kuna, izvijestio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

Investitor je Lučka uprava Split, a projektom je predviđena rekonstrukcija i izgradnja nove, odnosno proširenje postojeće operativne obale u Vranjičko-solinskom bazenu, te djelomično izmještanje domaćeg teretnog linijskog obalnog prijevoza prema otocima iz Gradskog bazena Lučke uprave Split u Sjevernu luku na lučkom području Vranjičko-solinskog bazena.

Unaprjeđenje infrastrukture postići će se proširenjem luke Split u Vranjičko-solinskom bazenu gdje će se proširiti operativna obala sa sedam gatova za RO-RO brodove i alternativnim opcijama korištenja gatova.

Uklanjanje dvostrukog oporezivanja s Egiptom

Vlada je odobrila i pokretanje postupka za sklapanje ugovora između Hrvatske i Egipta o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza.

Očekuje se da će se ugovorom omogućiti brojne olakšice pri oporezivanju dohotka i dobiti, potaknuti ulaganja, a otvorit će se i mogućnosti za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga te potaknuti borba protiv izbjegavanja plaćanja poreza putem razmjene obavijesti, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade