Beroš za HTV: Jačanjem prevencije unaprjeđujemo liječenje i zdravstvene ishode

O situaciji u zdravstvu u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ministar zdravstva Vili Beroš. Rekao je da će preventivni pregledi spriječiti teške bolesti i to je njihov cilj.

"Jačanjem prevencije unaprjeđujemo dijagnostiku takvih bolesti, unaprjeđujemo liječenje i u konačnici ishode. to je naš cilj. U zemlji gdje imamo doajena prevencije prof. Andriju Štampara dosta moramo poraditi na tome i na taj način se može unaprijediti sve zdravstvene ishode", rekao je Beroš.
 
Preventivne preglede obavljat će uglavnom obiteljski liječnici koji se žale da su već ionako preopterećeni.
 
"Postoji široka radna skupina koja je analizirala sve elemente, uključujući opterećenost liječnika obiteljske medicine. Stoga su ponuđena dva koncepta - u ordinacija liječnika obiteljske medicine ili na punktu doma zdravlja ako je to ravnatelju doma zdravlja lakše i jednostavnije omogućiti. Pilot-projekt služi tome da procijenimo naše ideja i njihovo funkcioniranje na terenu pa da vidimo u kojem smjeru ići. Nakon rezultata pilot-projekta sagledat ćemo funkcioniranje istog i odlučit ćemo u kojem će smjeru krenuti Nacionalni projekt preventivnih zdravstvenih pregleda", rekao ministar zdravstva.
 
Usvojena dva temeljna zakona za provođenje reforme
 
U Saboru je danas predstavljena reforma zdravstva. Stanje je takvo da mladi liječnici odlaze, nedostaje 200 liječnika, 4000 medicinskih sestara. Na pitanje kako riješiti taj problem ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi - upravo reformom.
 
"Stoga je reforma utemeljena i ona je odgovor na većinu navedenih pitanja. Danas su u Saboru usvojena dva najvažnija zakon u zdravstvenom sustavu. Oni predstavljaju temelj za provođenje reforme, međutim oni su samo prvi korak. Nakon toga čeka nas još puno posla i ti koraci su jasno definirani", istaknuo je.
 
Na ponovno pitanje kako bi liječnici trebali ostati u Hrvatskoj i kako proizvesti nove liječnike rekao je kako u ovom trenutku ne želi reći da ne nedostaje liječnika u Hrvatskoj.
 
"Mogli bi načelno reći da ih ima relativno dovoljno, ali da nisu dobro raspoređeni. To je odgovornost ove Vlade i ranijih Vlada. Konkretno 90-ih godina 12 godina nisu raspisivane specijalizacije. Sada osjećamo posljedice takvog nedjelovanja i neaktivnosti. Stoga je naš zadatak riješiti, no nemamo čarobni štapić", rekao je Beroš.
 
Najviše specijalizanata u zadnjih dvadesetak godina
 
"Prošle godine po analizama Hrvatske liječničke komore zaposleno je najviše specijalizanata u zadnjih 20-ak godina, njih 714. Od 2016. godine u sustav je ušlo 20 posto liječnika više. Specijalizacija traje 4-6 godina, ovisno o djelatnosti. To je dugotrajan proces. Moramo biti svjesni naše odgovornosti jer temelj ove reforme koju sada uspostavljamo reflektirat će se u budućnosti kroz 5-6 godina, desetljeće ili dva. Sada baštinimo posljedice ranijeg činjenja ili nečinjenja isto tako sada postavljamo temelj za zdravstveni sustav naše budućnosti", objasnio je Beroš.
 
Dugovi u zdravstvu ne rastu.
 
"Dugovi su stabilno visoki, ali zato radimo reformu da bi promijenili paradigmu financiranja zdravstvenog sustava i da bi u konačnici počeli plaćati po učinkovitosti i kvaliteti, a ne kao sada na osnovu limitnog faktora. Kad je riječ o tim troškovima RH Vlada i ministarstvo doista radi sve da unaprijedi modernu medicinu. Od 2016. godine 14 milijardi kuna utrošili smo samo na posebno skupe lijekove za liječenje naših pacijenata i otprilike 180 milijuna kuna samo za djecu koja boluju od spinalne mišićne atrofije. Sve su to enormni troškovi", poručio je ministar Beroš.
 
Izvor: Vlada / HTV
 

Pisane vijesti | Zdravlje | Vili Beroš