Beroš za HTV: Nove epidemiološke mjere od ponedjeljka

O porastu broja zaraženih Covidom 19 i uvođenju strožih epidemioloških mjera u središnjem HTV-ovom Dnevniku govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.
 
U svezi s rastom broja novozaraženih na dnevnoj razini ministar je rekao kako je u ovoj situaciji važno postaviti si pitanje koliko volimo sebe, svoje bližnje i ljude oko sebe te ne misliti da se Covid infekcija dešava samo nekome drugome.
 
"Nema jednostavnijeg i učinkovitijeg načina sprečavanja širenja ove bolesti od održavanja fizičke distance, pranja ruku, nošenja maski kada je to preporučeno i izbjegavanja nepotrebnih okupljanja", istaknuo je Beroš.
 
Izvjesno obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, negdje i na otvorenom te dodatna ograničenja vezana za javna okupljanja
 
Nove mjere od ponedjeljka uključivat će obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, negdje i na otvorenom te se dodatno ograničavaju mjere vezane za javna okupljanja.
 
"O svemu tome razgovaramo, još ništa nije definitivno, naravno da ćemo i do ponedjeljka pratiti epidemiološku situaciju, međutim ako se broj novozaraženih bude povećavao - svakako ćemo uvesti i nove mjere", kazao je ministar Beroš.
 
Dodao je kako se te nove mjere odnose na nošenje maski jer se maska ipak pokazala kao određeno sredstvo sprečavanja širenja virusne infekcije.
 
"Poglavito u onim situacijama kada ne možemo održavati fizički razmak. Naime, znate i sami da se u zatvorenome maske nose od ranije: i u javnom prijevozu i u trgovinama, međutim upravo s obzirom na zapaženu okolnost da se virus širi u radnim sredinama gdje zaposlenici nisu mogli održavati fizičku distancu - razmišljali smo i razmišljamo o potrebi preporuke za nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom u onim situacijama kada nije moguće izbjeći grupiranje ljudi", pojasnio je ministar Beroš.
 
"To uključuje primjerice autobusna stajališta, čekanje u redu ispred bankomata, poštama, bankama - sve one situacije gdje se ljudi grupiraju i dolaze bliže jedan u odnosu na drugog."
 
Na pitanje hoćemo li u teretanama morati nositi maske, budući da se radi o zatvorenom prostoru, Beroš je odgovorio:
 
"Vi ste sada postavili pitanje svih pitanja. Pitanje je to suživota s virusom u okolnostima novog normalnog. Naime, teretane, kao i mnoge druge gospodarske aktivnosti probali su se regulirati putem preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ako bismo se striktno pridržavali tih preporuka i u samim teretanama - smanjili bismo rizik za širenje bolesti na najmanju moguću mjeru."
 
"To je taj koncept i recept", dodao je, "za suživot s virusom u našoj bližoj budućnosti, odnosno dok god bude virus oko nas."
"Ako se pridržavamo mjera koje su preporučene u teretanama možemo odlaziti relativno sigurno, samo moramo biti sigurni da se pridržavamo tih mjera", kazao je Beroš.
 
Kažnjavat ćemo samo u krajnjoj nuždi
 
Na pitanje može li se epidemiološka slika u Hrvatskoj popraviti bez kažnjavanja neodgovornih ljudi, ministar je odgovorio da ćemo to tek vidjeti.
 
"Ja vam mogu samo obećati da ćemo kažnjavati u krajnjoj nuždi", kazao je Beroš.
 
"Osobno vjerujem da do novog lockdowna neće doći, a glede ekonomskog patriotizma - situacija vam je vrlo jednostavna: potrebno je odgovorno se ponašati."
 
Za primjer je naveo situaciju u Popovači gdje je na jednom zbivanju bilo 95 zaraženih osoba.
 
"Tih 95 zaraženih osoba neće sljedećih dana ići na svoja radna mjesta, doći će kući, moguće će biti širenje zaraze u okviru njihovih obitelji."
 
Istaknuo je da odgovornošću održavamo na neki način i ekonomske tijekove i gospodarsku aktivnost.
 
Remdesivir već jest u Hrvatskoj
 
Jedna velika američka farmaceutska kompanija se složila da će Europi prodati 500 tisuća doza antivirusnog lijeka Remdesivir. On je jedan od dvaju lijekova odobrenih za liječenje oboljelih od Covida-19. Na pitanje hoće li Hrvatska nabaviti taj lijek, ministar je odgovorio da u ovom trenutku taj lijek još nema odobrenje svih nadležnih tijela za komercijalnu upotrebu, odnosno za prodaju u Hrvatskoj.
 
"Međutim, on je prošao određena klinička ispitivanja koja pokazuju da taj lijek u slučajevima bolesnika koji imaju upalu pluća i pri tome potrebu za kisikom ima određeni klinički učinak, odnosno poboljšava ishode liječenja."
 
"Hrvatska se vrlo rano pridružila inicijativi EK u okviru instrumenta za hitna stanja da se nabavi određena količina lijeka koji je već došao u Hrvatsku", dodao je Beroš.
 
Količinu lijeka za svaku zemlju u Europi za koju je procijenjena potreba, pa tako i za Hrvatsku, odredio je Europski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti.
 
"Lijek je već u Hrvatskoj, on se daje našim bolesnicima, ali osim toga pridružili smo se centraliziranoj, javnoj nabavi opet od strane EK tog lijeka za ubuduće, dodao je ministar Beroš.
 
O količinama, kazao je, ne može govoriti, ali je istaknuo kako možemo biti sigurni da rade sve da za RH osiguraju određene količine toga lijeka.
 
Dovoljno doza cjepiva protiv gripe
 
Na pitanje hoćemo li imati dovoljno doza cjepiva protiv gripe ministar je odgovorio kako 700.000 doza nije mali broj.
 
"Nikad veći, vjerujem da će to biti dostatno, međutim, stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dalje se bore na svjetskom tržištu naći dodatne količine, što nije u ovom trenutku lako."
 
Dodao je da bi i ovih 700.000 doza prema nekim predviđanjima trebalo  biti dostatno.
 
Održan je i sastanak s veledrogerijama. Dug bolnica ponovno je premašio 4 milijarde kuna. Dug mjesečno raste za više od 220 milijuna kuna. Konstantno postoji prijetnja obustave, isporuke lijekova od strane veledrogerija bolnicama.
 
Upitan postoji li rješenje problema ministar je odgovorio kako stručnjaci Ministarstva financija i Ministarstva zdravstva aktivno rade na pronalaženje sustavnog rješenja za ovaj problem.
 
"U neposrednom periodu koji je pred nama vjerujem da ćemo rebalansom državnog budžeta pronaći sredstva za plaćanje veledrogerijama. Potrebno je raditi na sustavnom rješenju."
 
"Morat ćemo poduzeti znatne korake i već smo ovih dana u Vladi razgovarali o odgovarajućim reformskim koracima koje će biti poduzeti kako bismo ozdravili hrvatski zdravstveni sustav", rekao je ministar Beroš.
 
Izvor: HRT / Vlada
 

Pisane vijesti | Vili Beroš