Bespravni graditelji bez prava na naknadu za izvlaštenje

U slučaju bespravno izgrađenog objekta njegovi vlasnici neće imati pravo na naknadu u postupku izvlaštenja zemljišta - predviđa to konačni tekst izmjena Zakona o izvlaštenju koji je danas Vlada uputila u saborsku proceduru.

ZAGREB, 14. lipnja (Hina) - U slučaju bespravno izgrađenog objekta njegovi vlasnici neće imati pravo na naknadu u postupku izvlaštenja zemljišta - predviđa to konačni tekst izmjena Zakona o izvlaštenju koji je danas Vlada uputila u saborsku proceduru.

Pet godina, rok je u kojemu će građani ubuduće moći podnijeti zahtjev za poništenje rješenja o izvlaštenju, ako im izvlaštena nekretnina ne bude privedena svrsi za koju je izvlaštenje napravljeno - sada je taj rok neograničen.

Uvelo bi se i pravo na reviziju izvlaštenja pred sudovima gdje bi korisnici izvlaštenja ili osobe na koje se izvlaštenje vrši u drugostupanjskom postupku tražili zaštitu svojih prava.

Ministarstvo pravosuđa moći će povećati broj javno-bilježničkih ureda, ukažu li se za to gospodarske ili potrebe građana, predviđaju konačne izmjene Zakona o javnom bilježništvu.

Javnim bilježnikom ubuduće bi se moglo postati i s tri godine staža (sada je potrebno pet) uz položen pravosudni ispit, a broj javno-bilježničkih prisjednika ograničio bi se na dva po uredu.

Vlada je predložila da se kroz izmjene Zakona o Državnom odvjetništvu propiše da odvjetništva više po punomoći ne zastupaju jedinice lokalne i regionalne samouprave, a tek po posebnoj punomoći mogla bi zastupati pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu države.

U Državnom odvjetništvu osnovao bi se posebni odjel za nadzor rada i edukaciju državno-odvjetničkih dužnosnika, a u odvjetništva bi se uvela i pravosudna inspekcija.

Uvele bi se imovinske kartice za te dužnosnike, te odredili tajni podaci u radu odvjetništva čije bi otkrivanje štetilo postupku.

Vlada je od Sabora zatražila potvrdu Ugovora o pristupanju Makedonije CEFT-i.

Prihvatila je Izvješće HBOR-a za 2005. u kojoj je ta banka plasirala 64 posto više kredita u gospodarstvo (oko šest milijardi kuna).

Vlada je prihvatila uredbu o nadzoru prekograničnog prometa otpadom po kojoj pošiljatelj, tri dana prije no što otpad stigne do granice, mora o tome izvijestiti nadležne institucije.

U istom roku primatelj mora izvijestiti da je otpad primio te ga zbrinuti u roku od 180 dana.



Pisane vijesti