Bez obzira jesmo li u privatnom ili javnom sektoru, moramo biti svjesni da teret ove krize iznosimo solidarno

Slika /Vijesti/2020/03 ožujak/26 ožujka/HN20200326513171.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je otvarajući 222. sjednicu Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici zahvalio svima koji rade na sprječavanju širenja zaraze koronavirusom te pozvao hrvatske građane na strpljivost i povjerenje u struku te sve sastavnice vlasti. Poručio je da će novi set mjera za gospodarstvo omogućiti očuvanje radnih mjesta.

Predsjednik Vlade Plenković je na početku 222. sjednice Vlade zahvalio  svima koji u proteklih mjesec dana rade sve da spriječe širenje zaraze koronavirusom u Republici Hrvatskoj.

„Moja zahvala liječnicima, medicinskim sestrama, cijelom zdravstvenom osoblju, policajcima, inspektorima, vojnicima, svima koji na bilo koji način čine sve da održe i omoguće normalan život u posebnim okolnostima u kojima smo se našli“, naglasio je.

Još je jednom poručio da smo suočeni s pandemijom kakve se nitko ne može sjetiti u našim životima, a kamoli pozvati se na iskustvo rješavanja problema. Kazao je da dilema s kojom je suočena ne samo Hrvatska, već i sve zemlje svijeta ima jednostavan odabir – ili biramo život naših sugrađana ili biramo staviti na pauzu, odnosno odreći se dosadašnjeg načina života.

„Mi smo kao odgovorna Vlada odabrali život naših sugrađana - i to je jedini mogući, jedini racionalan, jedini ispravan odabir“, naglasio je i još jednom pozvao sve hrvatske građane na odgovornost i samodisciplinu.

Povjerenje u struku

Kako je kazao, čuvajući sebe građani čuvaju svoje najbliže, svoje obitelji, susjede i sve one s kojima dolaze u kontakt. Pritom je pozvao na strpljivost dodavši da nije laka ovakva nagla promjena stila načina života, rada, škole, poslovanja i bilo kojeg aspekta.

„Pozivam sve sugrađane na povjerenje, povjerenje svim sastavnicama vlasti, povjerenje struci koja je, po mome dubokome uvjerenju ključna u borbi protiv ove epidemije. Naše odluke ne temelje se na nikakvom političkom voluntarizmu, one se temelje na procjenama onih koji su svoje živote posvetili borbi protiv zaraznih bolesti, a osobito protiv ovako velike epidemije, odnosno na globalnoj razini pandemije“, kazao je
premijer Plenković.

Ponovio je da se s ovom pandemijom ne borimo medicinom 21. stoljeća, nego metodologijom ranijih stoljeća.

„Borimo se odvajanjem zaraženih od zdravih i obrnuto. To je jedina metoda koja trenutno daje rezultate. Upravo zbog toga apeliram na povjerenje naših sugrađana u način odabira suzbijanja ove epidemije u Hrvatskoj“, poručio je.

Samodisciplina i strpljivost

Kada se gleda komparativno, naglasio je, puno bogatije i veće zemlje, s duljom demokratskom tradicijom, obrazovnim sustavom snažnije, s izdašnijim sredstvima koje ulažu u svoje zdravstvene sustave nemaju trenutno ovakve rezultate kakve ima Hrvatska.

„Na kraju će se podvlačiti crta o broju zaraženih odnosno oboljelih, a nažalost konačna crta i o stopi smrtnosti. To će nam biti jedini semafor na koji ćemo svi gledati kada, nadamo se, jednom suzbijemo ovu pandemiju. Zbog toga moramo biti samodisciplinirani, strpljivi i imati povjerenje“, izdvojio je.

Predsjednik Vlade Plenković kazao je da je pandemija koronavirusa izazvala neslućene, nezamislive posljedice na naše gospodarstvo i uopće osjećaj društva što nam se zbiva. Ovo je faza prilagodbe na novu normalnu situaciju koja će biti s nama jedno vrijeme. Naglasio je da je na današnjoj sjednici Vlade gotovo prvih 20-ak točaka dnevnog reda posvećeno ili zakonskim prijedlozima, ili drugim aktima namijenjenim za
borbu protiv epidemije koronavirusa.

„U sebi sadrže jednu ključnu poruku da država, a i Vlada naravno, u ovom trenutku povlači poteze kojima jasno kaže – u ovakvoj krizi stat ćemo iza hrvatskog radnika i iza hrvatskog gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri, najizdašnijoj i na najbrži mogući način“, naglasio je.

Načelo solidarnosti

Izrazio je nadu da će Hrvatski sabor prihvatiti predloženi paket mjera jer provedba koja će uslijediti nakon usvajanja omogućit će zaposlenost, dakle očuvanje radnih mjesta, te da hrvatske kompanije od onih najmanjih s jednim zaposlenim do onih najvećih, dobiju mogućnost da gledaju kako opstati u ovoj krizi u mjesecima pred nama.

„Uz ove mjere, Vlada će u tjednima pred nama raditi i na tome kako – jednom kada ova epidemija završi – što prije i učinkovitije ponovno pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i normalno poslovanje. To je onaj korak iza, idući korak u kojem moramo biti jako dobro pripremljeni da se brzo skupa ponovno stavimo na noge“, dodao je,

Premijer Plenković apelirao je u tom kontekstu na temeljno načelo, ono koje je ključno za svako društvo – načelo solidarnosti.

„Svi skupa, bez obzira jesmo li u privatnom ili javnom sektoru, moramo biti svjesni da teret ove krize iznosimo solidarno. To će zahtijevati određena odricanja svih, to su koraci pred nama“, rekao je.

Svi smo u istome brodu

Naglasio je da Vlada ispunjava svoju ključnu ulogu i to se radi u kontekstu hrvatskog međunarodnog položaja kao zemlje koja predsjeda Vijećem Europske unije. Razgovara se s partnerima, međunarodnim financijskim institucijama, Hrvatskom narodnom bankom, komercijalnim bankama te će se, dodao je, učiniti sve da se pronađu izvori financiranja za mjere koje su danas na stolu.

„To je naša zadaća. Odlučni smo u tome da je do kraja iznesemo i radit ćemo svakog sata, svake minute da prebrodimo ovu krizu te ujedno, kao društvo, budemo spremni za neko novo normalno kada god ono došlo i kada god se steknu preduvjeti za to. Do tada, moramo svi biti u istom brodu. Jer, htjeli mi to ili ne, i jesmo – i nacionalno, i europski, i globalno“, naglasio je predsjednik Vlade.

Kazao je da su mjere koje su danas na stolu dobro „kalibrirane“ dodajući da su nastavak prvog seta mjera koje su isto tako bile dobro „kalibrirane“ u tom trenutku.

„Ali, prateći razvoj situacije odlučili smo ih osnažiti, povećati i izaći ususret očekivanjima koja postoje u gospodarstvu i koje očekuju naši sugrađani, što god oni trenutno radili“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.



Pisane vijesti | Andrej Plenković