Stožer: 48 novih slučajeva koronavirusa, 1011 ukupno zaraženih

  • Slika /Vijesti/2020/04 travanj/03 travnja/HN20200402522204.JPG

U Hrvatskoj je potvrđeno 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, trenutno ih je ukupno 1011, a sedmero oboljelih je preminulo, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo povećanje broja novozaraženih za 48. To znači da je ukupno pozitivnih 1011 osoba", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Mjesta za optimizam ima, za opuštanje nema

Ukupno je testirano 8352 uzoraka, od čega jučer 672 nova uzorka. Preminulih ima sedam jer je jučer u KB-u Dubrava preminuo muškarac, 1930. godište, koji je bolovao od više kroničnih bolesti, dodao je Beroš.

Na respiratoru je 35 bolesnika, jedan više u odnosu na jučer, i to u Splitu. Oporavljenih je 88, odnosno 15 više nego jučer.

Beroš je trenutno stanje ocijenio dobrim jer građani poštuju preporuke Stožera. "Mjesta za optimizam ima, međutim, za opuštanje nema", poručio je.

Izrazio je nezadovoljstvo vijestima koje dobiva od kolega i prijatelja iz Zadra, Splita i Šibenika. Tamo se, kaže, mladi i dalje okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima i druže se, piju i zabavljaju se.

"To nije prihvatljivo ponašanje. Na taj način ugrožavaju sebe, svoje obitelji i zdravlje nacije. Poručio bih svima da budemo strpljivi i pričekamo da ova epidemija završi, bit će vremena za druženje i opuštanje. Dotad moramo biti disciplinirani i krajnje oprezni", naglasio je Beroš.

Broj bolesnika na respiratoru ne povećava se značajno

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako se broj bolesnika na respiratoru ne povećava značajno, a kako je riječ o teškim bolesnicima na respiratoru ostaju 2-3 tjedna.

Upozorila je ponovno da je koronavirus teška bolest koja može završiti kobno i pozvala ljude na jugu zemlje da se pridržavaju mjera. "Sigurna sam da Split može biti u svemu prvi, ali da ne želi biti prvi po koroni...  Molimo sugrađane na jugu pokažite da ste bolji od drugih i ne dajte koroni da se širi", rekla je Markotić.

I ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kritizirao je događaje u Splitu i Zadru te upozorio da će se posljedice takvog ponašanja uskoro vidjeti.

U Zagrebu danas 10 novih slučajeva

"Danas je upola manje novozaraženih nego jučer, što je izuzetno povoljna situacija i želimo da se taj trend nastavi. Međutim, ovo ne zvuči dobro i kroz nekoliko dana ćemo vidjeti rezultate takvog ponašanja", kazao je.

Capak je rekao kako je u Zagrebu danas zabilježeno 10 novih slučajeva, u gradu nema nikakvih žarišta koronavirusa, osim većeg broja oboljelih u nekim zdravstvenim ustanovama, ali sve je pod kontrolom.

U ovom trenutku među zdravstvenim djelatnicima zaraženo je 57 liječnika, 10 stomatologa, 53 medicinskih sestara i tehničara, šest ljekarnika i 8 administrativnih radnika.

Bez nužne potrebe nitko ne treba putovati

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović ističe kako bez nužne potrebe nitko ne bi trebao putovati, a to se odnosi i na putovanja unutar zemlje.
 
''Poruke epidemiologa, ali i stožera civilne zaštite su jasne. Bez nužne potrebe nitko ne treba putovati, a to se odnosi i na putovanja unutar zemlje. Ministarstvo uprave je stavilo u funkciju izdavanje e-propusnica koje omogućavaju međugradsku komunikaciju, a do četvrtak u podne izdano je njih 12.736"', kazao je.

Božinović je precizirao da je od poslodavaca izdano 8740 e-propusnica, od stožera civilne zaštite 3578, od liječnika primarne zdravstvene zaštite 215, a od tijela državne uprave 193 e-propusnica.

''Zbog velikog broja zahtjeva za e-propusnicama došlo je do poteškoća koje nadležni rješavaju u hodu i vjeruju da će sustav raditi bez pritiska. Važno je shvatiti da su e-propusnice namijenjene za aktivnosti koje su nužno potrebne i neodgodive situacije i poslove i ne treba ih zloupotrebljavati'', rekao je Božinović.

Dodao je da zbog eventualnih poteškoća pri izdavanju e-propusnica nema prostora za nikakvu zabrinutost jer svi koji nemaju pristup tim uslugama i dalje mogu podnijeti zahtjev putem e-mail adrese stožera ili liječnika primarne zdravstvene zaštite, kako bi ih dobili do 6. travnja.

Policija je dosad zaprimila 3665 dojava o kršenju samoizolacije te je utvrđeno kršenje u 1024 slučajeva.

Što se tiče druženja u Splitu i Zadru, Božinović kaže kako nije namjera uvoditi nikakvu strogu policijsku kontrolu jer se većina građana pridržava mjera, a svako neodgovorno ponašanje će se sankcionirati prema zakonu.

Neka se mladi ugledaju na one koji volontiraju

"Nisam znao za okupljanje mladih u kafićima, ali me ne čudi. Mladi najčešće nisu svjesni toga i kad ne vide i ne osjećaju da postoji neprijatelj s kojim se mi svi skupa borimo misle da nije tu", kazao je.

Policija i lokalni stožeri dobit će dodatne upute za kontrolu ugostiteljskih objekata. Pozvao je sve da se ugledaju na brojne mlade ljude koji ovih dana volontiraju pomažući starijima. "Rade sjajan, neprocjenjiv posao, a sve druge upućujem da se ugledaju na njih. Bit će bolji ljudi u životu", rekao je Božinović.

Trenutno je devet oboljelih policajaca, a 93 u samoizolaciji, iz koje je dosad izišlo njih 91. Tu su i tri oboljela vatrogasca i jedan pripadnik HGSS-a, jedan službenik MORH-a i osam pozitivnih vojnika, među kojima četiri u Litvi, a četiri u Hrvatskoj. Svi su dobro, nisu hospitalizirani jer imaju blaži oblik bolesti.

U samoizolaciji je i pet djelatnika Hrvatskog Crvenog križa, 13 iz HGSS-a, te 100 pripadnika Hrvatske vojske.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović