Bjelovar kao primjer iskorištenosti geotermalne energije

Slika /Vijesti/2024/Veljača/13 veljača/HN20240213400012.jpg

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić danas je na bjelovarskom području obišao projekte koji se realiziraju uz pomoć resornog ministarstva, od kojih je najveći geotermalna bušotina u Velikom Korenovu, a ujedno je bjelovarskom gradonačelniku Dariju Hrebaku uručio ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strategiju razvoja Većeg urbanog područja Bjelovar.

U pratnji bjelovarsko-bilogorskog župana Marka Marušića i bjelovarskog gradonačelnika Daria Hrebaka, ministar Erlić je obišao geotermalnu bušotinu u bjelovarskom prigradskom naselju Veliko Korenovo, gdje je početkom tjedna počelo bušenje, koje bi trebalo rezultirati pronalaskom geotermalne vode temperature oko 80 stupnjeva Celzija, na dubini od 1.500 metara.

Ovaj projekt, vrijedan 4,4 milijuna eura, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova sufinancira s milijun eura, dok je dodatnih 1,3 milijun eura osigurano putem granta Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

Erlić je kazao kako geotermalna energija u ovom trenutku predstavlja nedovoljno iskorišten potencijal, stoga je izrazio nadu da će i drugi hrvatski gradovi biti inspirirani Bjelovarom.

„Čestitao bih gradonačelniku Hrebaku na uistinu hrabrim i vrijednim potezima kojima Bjelovar gura naprijed i u nekim stvarima doista je predvodnik u Hrvatskoj. Mi mu dajemo apsolutno podršku, među ostalim i putem ITU mehanizma, kojim smo osigurali 22 milijuna bespovratnih eura namijenjenih ulaganjima, među ostalim i u zelenu energiju”, istaknuo je ministar.

Gradonačelnik Hrebak je kazao kako je Bjelovar prvi grad u Hrvatskoj koji je tako daleko odmakao s provedbom projekta geotermalne energije i počeo s bušenjem, te dodao da očekuje kako će se geotermalnom energijom iz ovoga izvora u budućnosti napajati poslovna zona veličine 80 hektara, koja će se izgraditi, kao i buduće toplice, te tvrtka Bjelovarski sajam.

Istaknuo je da već sada vlada veliki interes za zemljištem u poslovnoj zoni, jer je u blizini izlaz na čvorište buduće brze ceste prema Zagrebu, koja bi se trebala izgraditi do početka 2026. godine.

U kontekstu iskorištenosti geotermalne energije, ministar Erlić je kazao kako je to u Hrvatskoj još uvijek u početnoj fazi, dok je kao primjer naveo Austriju, Mađarsku i Sloveniju, gdje se geotermalna energija koristi za toplice, ali i iza poljoprivredu i industriju.

To je čista energija, koja zapravo omogućava da županije i gradovi steknu jednu konkurentnost i prednost, pojasnio je ministar, a postoje i primjeri gdje su se neka područja, koja su ulagala u geoterme, potpuno turistički preobrazila.

„Grad Bjelovar upravo to radi i vjerujem da će rezultati ovih vizionarskih projekata doći do izražaja kroz sljedećih četiri do pet godina”, zaključio je Erlić.

 Izvor: HINA/Vlada

 

Pisane vijesti