Bošnjaković o borbi protiv nasilja: Povećali smo kazne jer se vrte oko minimuma

Gost Dnevnika televizije N1 bio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Komentirao je izmjene zakona koje bi trebale pomoći u borbi protiv nasilja.

"Mi smo na ovom radili osam mjeseci i što se toga tiče danas smo prihvatili prijedlog zakona koji ide na prvo čitanje u Saboru", komentirao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izmjene i dopune Kaznenoga zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te Zakona o kaznenom postupku.

Kaže i da će vidjeti reakcije u Saboru i u javnosti pa da se mogu do drugog čitanja neke stvari promijeniti. "Mislim da imamo rješenje, ali nismo zatvoreni da ne želimo o tome razgovarati."

Kada je riječ o ukidanju kaznenog djela spolnog odnosa bez pristanka kaže da je bolje da se to spojilo u jedno djelo - kazneno djelo silovanja i tu su povećane kazne. "Mislim da je to nešto što je dobro što smo napravili jer nema razloga da nešto što frustrira žrtve kaznenih djela da ostane tako."

Za mišljenje predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse koji nije sklon mijenjanju zakona kaže da svatko ima svoje mišljenje i da smatra kako trebaju osluhnuti i udruge i javnost, ali se i slaže da nekada ne treba tome podlijegati. "Treba pooštriti kazne jer nam se kazne vrte oko minimuma zato i dižemo negdje minimum, negdje i minimum i maksimum", rekao je.

Pojasnio je i da su proširili zaštitu i uveli progon po službenoj dužnosti i na poslove od javnog interesa. Pojasnio je da se to primjerice, odnosi i na vozače autobusa.

Kaže da su brisali sramoćenje iz Kaznenog zakona jer se nije pokazalo učinkovito. Za klevetu i uvredu kaže da je do 2011. za ta djela bila predviđena i kazna zatvora, ali da sada toga nema.

"Čast i ugled su ustavne kategorije i ako ćemo to izbrisati mislim da smo poslali lošu poruku", komentirao je prijedlog HND-a da kleveta i uvreda časti spadnu pod prekršajnu, a ne kaznenu odgovornost.

Komentirao je i okolnosti smrti Kristiana Vukasovića u splitskom zatvoru. Kaže da nema nikakvih novih saznanja osim onih da je preminuo od zatajenja srca. Smatra da njegovi roditelji imaju pravo pokrenuti proces ako misle da je sustav zakazao iako osobno smatra da nije došlo do propusta u sustavu.

Izvor : N1/ VladaPisane vijesti | Priopćenja | Dražen Bošnjaković